fbpx
Сьогодні
13:57 22 Гру 2018

Філарет прокоментував заяви про "шантаж" конкурента Епіфанія

Патріарх Філарет заперечив заяви митрополита Луцького та Волинського Михаїла про шантаж під час обрання предстоятеля нової Православної церкви України.

Як повідомив Філарет в ефірі "Радіо Свобода", митрополита Михаїла не шантажували, а "вмовляли" зняти свою кандидатуру.

"Ніхто його не шантажував. Його вмовляли.  … щоб зберегти єдність. Бо якби цієї єдності не було б, то не було би Собору", – сказав Філарет.

Нагадаємо,

  • Митрополит Луцький та Волинський Михаїл був кандидатом на предстоятеля єдиної ПЦУ від УПЦ КП та вийшов у другий тур голосування разом із митрополитом Переяславським і Білоцерківським Епіфанієм і митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном, після чого зняв свою кандидатуру.
  • Згодом Михаїл заявив, що зняв кандидатуру на виборах предстоятеля ПЦУ, бо його шантажували.
  • Раніше стало відомо, що Михаїл відмовився висуватитися на постпредстоятеля після розмови з президентом Петром Порошенком. За словами митрополита, під час собору він декілька разів зустрічався з президентом і патріархом Філаретом.
  • Також Михаїл зазначав, що перед тим, як зняти свою кандидатуру, у нього були "гарячі дискусії" з Філаретом: то наполягав, що представники УПЦ КП не можуть піти на собор і саморозпуститися, оскільки висунувши кандидатуру митрополита Єпіфанія, можуть програти у виборі предстоятеля нової церкви.
  • "Ми стояли на межі нерозпуску (УПЦ КП – ред.). Я сказав делегатам, що мене шантажують, а це недемократично, що не було жодних аргументів на користь того, що я повинен зняти свою кандидатуру", – сказав Михаїл.
  • Також він зазначив, що хоч і погодився зняти свою кандидатуру на користь Епіфанія, але досі хоче бути  предстоятелем Православної церкви України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: