fbpx
Сьогодні
13:44 21 Гру 2018

У Румунії збираються судити лідерів революції, яка повалила режим Чаушеску

Прокуратура Румунії висунула звинувачення лідерам революції 1989 року, яка завершилася повалення диктатури та розстрілом Ніколае Чаушеску .

Про це пише румунське видання Hotnews.

Прокуратура висунула звинувачення колишньому президенту Румунії Іону Ілієску, екс-прем'єр-міністру Петру Роману та ще двом колишнім високопосадовцям у скоєнні злочинів проти людяності.

Справа отримала назву "Румунська революція грудня 1989 року".

Ілієску та Роман були керівниками "Фронту національного порятунку", який прийшов до влади після повалення диктатури Чаушеску 22 грудня 1989 року.

Генпрокуратура, зокрема, констатує, що в грудні 1989 року, за допомогою дезінформації в країні була створена атмосфера "тотального психозу", що призвела до хаотичних силових дій, суперечливих військових наказів.

В результаті протягом кількох днів після 22 грудня сталося 862 вбивства колишніх прислужників режиму диктатора, а 2150 людей були травмовані чи зазнали утисків.

"Ці трагічні наслідки були більш серйозними, ніж репресії колишньої влади, що їм передували і які тривали протягом 17-22.12.1989", – передає видання позицію прокуратури.

Як відомо, політична криза у Румунії триває вже кілька років поспіль. Розпочалася вона спробою влади амністувати засуджених за хабарництво чиновників. Опісля уряд домігся звільнення керівника Антикорупційної дирекції.

ЄС та опозиція наголошують, що у Румунія наразі триває реванш корупціонерів.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: