fbpx
Сьогодні
12:43 21 Гру 2018

Третина елітного віскі у Шотландії виявилась підробкою

У Шотландії провели перевірку рідкісного сорту віскі і виявили, що більше третини пляшок були підробками.

Про це повідомляє BBC.

Компанія Rare Whiskey 101 (RW101) надає посередницькі та консалтингові послуги покупцям і продавцям рідкісного і старого віскі.

Вона замовила перевірку з визначення віку напою у Центрі екологічних досліджень Шотландського університету (SUERC) в Іст-Кілбрайді.

Експерти всього перевірили 55 пляшок, які випадковим чином обрали на аукціонах, у приватних колекціях та у роздрібних продавців.

Підроблений напій виявили у 21 пляшці – кожній третій.

Компанія-замовник підрахувала, що приблизна ціна контрафакту становить приблизно 806 тисяч доларів (£635 тисяч).

Експерти використовували для точного визначення віку напою радіовуглецевий аналіз (вимір залишкової концентрації радіоактивного ізотопу вуглецю, присутнього в спирті кожної пляшки, що дозволяє точно встановити вік віскі. – ред.).

За даними RW101, підробки – звичайна справа для цього ринку, і приблизно кожна десята пляшка віскі, ймовірно, виготовленого до 1900 року, виявляється підробкою.

Під час перевірки SUERC всі пляшки, які, ймовірно, були марковані раніше цієї дати, виявилися підробками. Серед них Ardbeg 1885 року, придбаний у приватного власника, і купажований віскі Thorne's Heritage початку XX століття, куплений у аукціоніста.

Співзасновник RW101 Девід Робертсон також заявив, що утримався би від купівлі віскі, ймовірно, виробленого раніше цієї дати, навіть у добросовісних постачальників – до тих пір, поки не буде доведено, що це не підробка.

Як він вважає, проблема підробки рідкісного віскі на ринку буде тільки посилюватися, адже ціни на віскі збільшуються, а попит зростає, що і приваблює шахраїв.

Усього, за оцінкою експертів RW101, сукупна вартість підробок на світовому ринку рідкого віскі досягає 52 млн доларів (£41 млн). Це більше, ніж весь британський ринок рідкісного віскі.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: