fbpx
Сьогодні
16:25 20 Гру 2018

Україна посилить міжнародні зобов’язання зі скорочення шкідливих викидів

Під час міжнародних кліматичних переговорів ООН в Польщі – СOP24 Міністр екології Остап Семерак ​заявив про перегляд національного внеску (НВВ) до Паризької кліматичної угоди.

Представник офіційної делегації Уряду ​на СOP24 Олександр Дячук розповів, що попередні розрахунки для оновленого національного внеску будуть готові орієнтовно до літа 2019 року, передає ecotown.com.ua.

Внесок має бути амбітнішим, ніж нинішній та затверджений у 2020 році. Для цього планують залучити науковців та громадські організації.

Під час розрахунку нового внеску визначитимуть так званий вуглецевий бюджет. Це та кількість СО2, яку Україна може викидати до 2030 року. В його основу буде закладена загальна мета – не допустити зростання глобальної температури на 2 градуси до кінця століття. Головний підсумок COP24 – схвалена книга правил Паризької угоди. Сама Угода почне діяти для всіх країн одночасно з 2020 року, а Правила визначатимуть процеси фінансової та ресурсної допомоги між державами, механізми моніторингу та звітності кожної країни у процесі скорочення викидів СО2. Найбільше дискусій на Переговорах викликала стаття 6 цих правил – щодо ринкових та не ринкових механізмів регулювання Паризької Угоди. Найкращі перспективи залучити кліматичні інвестиції Україна має саме через такі механізми. Її розгляд та затвердження перенесли на наступний рік.

У рейтингу запобігання кліматичним змінам, який представили на конференції, Україна посіла 18 місце. Висока позиція обумовлена передусім зовнішніми факторами: економічним спадом після розвалу СРСР, деіндустріалізацією, занепадом промисловості, а згодом окупацією Донбасу. Сьогодні кліматична ціль України уможливлює ​зростання викидів парникових газів майже вдвічі. У 2015 році ННВ України до Паризької угоди передбачав «скорочення» викидів СО2 до 60% від рівня 1990 року. Хоча фактичний рівень викидів CO2 у 2015 році був уже на рівні 32%. Тому новий національний внесок України до кліматичної угоди має бути розрахований та затверджений якнайшвидше – стверджують фахівці Української Кліматичної Мережі.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: