fbpx
Сьогодні
22:47 20 Гру 2018

У Кропивницькому на звалищі пробурили 32 свердловини для видобутку біогазу

На міському полігоні твердих побутових відходів Кропивницького видобуватимуть біогаз з виробництвом 4,18 МВт-год електроенергії у рік.

Як зазначила заступник директора ТОВ "Екостайл" Тетяна Мартотвіцька, наразі в рамках проекту з дегазації звалища пробурили 32 свердловини і проклали два кілометри шлейфових газових труб, передає kr-rada.gov.ua.

«Роботи на полігоні розпочалися восени, – розповідає вона. – На черзі ще 16 скважин і ще два кілометри газоводу».

Реалізація проекту дозволить вилучити 4,5 млн кубометрів звалищного газу і скоротити викиди діоксину вуглецю на 21 тисячу тонн в рік, що можна порівняти з викидами 50 тисяч автомобілів одночасно, наголосила вона. «Щорічно на полігон звозять близько 100 тисяч тонн відходів, а з 1953 року вже накопичилося понад 4,5 мільйона тонн сміття, яке розкладається і завдає непоправної шкоди навколишньому середовищу, – пояснює Тетяна Мартотвіцька. – Звалищний газ включає від 30% до 50% метану, який завдає шкоди навколишньому середовищу у 25 разів більше, ніж діоксид вуглецю, тобто викиди від автомобілів".

На додачу, метан провокує виникнення пожеж, а завдяки станції його можна буде переробити в електроенергію і заощадити 2 млн кубічних метрів природного газу

«Ми почали у 2015 році розробляти програму з дегазації полігону, яку вдалось реалізувати підприємству ТОВ "ЛНК",- розповідає Тетяна Мартотвіцька. – У дегазацію звалища інвестор вкладе 1,5 млн євро».

Завершити роботи з установки комплексу з дегазації міського сміттєзвалища планують не пізніше I кварталу 2019 року.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: