fbpx
Сьогодні
16:01 17 Гру 2018

Стартап Стівена Хокінга переправить тисячі нанокораблів на Марс лазерним променем

Стартап Breakthrough Starshot займається створенням системи запуску нанокораблів до Марса за допомогою потужного лазерного променя.

Про це пише Business Insider.

Одним із засновників Breakthrough Starshot є покійний фізик Стівен Хокінг, астроном Гарвардського університету Аві Леб та російський мільярдер Юрій Мільнер, який вклав у проект близько $100 млн.

Основною метою проекту є розробка системи надпотужних лазерних променів, які могли б запустити в космос тисячі нанокораблів StarChips з графену або іншого надміцного матеріалу, загальною вагою не більше 1 грама.

На них будуть встановлені десятки різних датчиків, що дозволяють робити дослідження, а їхній розмір з ніготь великого пальця дозволить знизити необхідну кількість палива для того, щоб подолати земну гравітацію.

Проект розробляється з 2016 року. За цей час вчені вирішили, що в рамках програми необхідно встановити потужний лазер в пустелі в Чилі – з його допомогою StarChips зможе розганятися до 20% від швидкості світла – близько 150 млн км/ год.

Основною метою проекту є запуск нанокораблів до сузір'я Альфа Центавра – їхня швидкість дозволить подолати відстань в 3-4 світлових року за 20 років, тоді як існуючі нині зонди летітимуть в найближчу до нас зоряну систему десятки тисяч років.

Ймовірно, що StarChips зможе долетіти до Альфа-Центаври і прислати знімки до 2060 року.

Незважаючи на величезну кількість вчених, що працюють над проектом, у стартапа є складнощі в реалізації програми.

Наприклад, будівництво такого потужного лазера обійдеться в мільярди доларів, а в разі, якщо такий промінь відіб'ється від якої-небудь поверхні в бік Землі, він зможе знищувати цілі міста за секунди.

Загалом вчені займаються обробкою і вирішенням 50 можливих проблем, пов'язаних з цією місією.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: