fbpx
Сьогодні
Онлайн 10:21 15 Гру 2018

Історичний день. Сьогодні у Києві проходить Об'єднавчий собор Української православної церкви

Фото facebook.com/olexandr.belimenko

Сьогодні, 15 грудня 2018 року, у центрі Києва проходить Об'єднавчий собор українських православних церков має обрати предстоятеля нової об'єднаної церкви та затвердити її статут і назву.

Лише після цього глава нової церкви отримає у Константинополі Томос про автокефалію від Вселенського патріархату.

Об'єднавчий собор повинен обрати главу об'єднаної Української православної церкви. Крім того, затвердити статут нової православної церкви. Документ має враховувати рекомендації Вселенського патріархату. Серед яких ­- назвати нову церкву Автокефальною православною церквою в Україні.

Зібрання відбуватиметься у соборі Святої Софії в Києві. Саме тут 1051 року був висвячений перший київський митрополит Іларіон.

Після обрання предстоятель новоствореної Української православної церкви – митрополит Київський – має відвідати Константинополь і там отримати Томос на автокефалію.

Проводитиме Собор митрополит Галльський Еммануїл, магістр, випускник Університету Сорбонни. Раніше він перебував на посаді місцеблюстителя Західноєвропейського екзархату російських парафій. 2014 року проводив інтронізацію предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія (Березовського) в Києві, який нині – на вимогу РПЦ – категорично відмовився підтримувати утворення оновленої об'єднаної церкви.

​У роботі Собору також візьмуть участь екзархи Вселенського патріарха в Україні архієпископ Памфильский Данило і єпископ Едмонтонський Іларіон.

Загалом, за попередніми підрахунками (екзархів Вселенського патріарха), у Соборі візьмуть участь – 64 архієрея, 64 священики і 64 мирян, усього – 192 учасника Об'єднавчого собору.

В заході візьмуть участь як почесні гості президент України Петро Порошенко і голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Собор розпочнеться з короткої служби Божої о 10 ранку, потім виступить президент і після цього духівництво вирішуватиме питання порядку денного.

Кілька тисяч людей зібралися на Софійській площі в Києві в очікуванні проголошення рішення Об'єднавчого собору про створення Української помісної православної церкви України, повідомляє Громадське.

Прихожани різних церков з регіонів приїздили до столиці десятками автобусів. За словами вірян, їх безоплатно привезли до столиці і організували дорогу священики, які робили оголошення про це на службах у церквах. Вони відкинули заяви про те, що це проплачений чи примусовий приїзд.

Зазначається, що у них у руках українські державні прапори, партійної символіки немає. На площі встановлено два великі екрани і колонки.

Довідка. Собор буде помісним – тобто таким, де право голосу мають не лише ієрархи церкви. Кожен запрошений до участі представник церкви отримав право запросити одного мирянина, який також зможе голосувати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: