fbpx
Сьогодні
17:07 13 Гру 2018

У NASA цього не очікували: вчені виявили гігантські бурі на полюсі Юпітера

Місія NASA Juno на газовому гіганті Юпітер досягла середини свого терміну експлуатації і відкрила нові види циклонів на полюсах.

За даними NASA, деякі з цих бур в два рази більше штату Техас, тобто їх площа – майже 1,5 млн км², повідомляє BBC.

Виходячи на орбіту Юпітера кожні 53 дня космічний апарат Juno рухається від полюса до полюса. Його датчики вимірюють склад планети, щоб зрозуміти, як утворився найбільший світ в нашій Сонячній системі.

Професор Кендіс Хансен з Інституту планетології в Арізоні, яка очолює проект JunoCam, розповіла подробиці про нові дані Juno на зборах Американського геофізичного союзу в Вашингтоні. За її словами, апарат пролетів на відстані 3,4 тисячі кілометра від Юпітера. Цей проліт повз планету був 16 за ліком, а його траєкторія проходила найближче до Юпітера.

"Під час нашого першого прольоту над полюсами, ми знали, що бачимо на Юпітері територію, яку ніколи не бачили. Чого ми не очікували, так це того, що побачимо ці впорядковані полігони циклонів. Це величезні шторми – в два рази більше Техасу", – сказала Кендіс Хансен. І через 16 проходів Juno, додала вона, ці впорядковані структури гігантських штормів все ще зберігаються.

"Мета місії Juno – вивчити внутрішню структуру Юпітера і те, як ця структура виражається на хмарах. Це той зв'язок, яку ми намагаємося встановити. Але ми ще не досягли цієї мети", – підкреслила професор Хансен.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: