fbpx
Сьогодні
20:53 13 Гру 2018

Громадянам України надсилають платіжки за газ із перерахунками за 30 місяців, - розслідування ЗМІ

Українські побутові споживачі почали отримувати платіжки за газ із перерахунками за 30 місяців після скасування Касаційним адмінсудом Верховного суду встановлених урядом в 2016 році норм споживання газу для споживачів без лічильників.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Суд задовольнив позов ПАТ "Хмельницькгаз" до Кабміну та скасував встановлені урядом норми споживання газу без лічильника, які становили 4,4 куб. м на одну людину для домогосподарства з газовою плитою, 7,1 куб. м – для домогосподарства з газовою плитою і водонагрівачем, 14 куб. м – для домогосподарств із газовою плитою, водонагрівачем і централізованим опаленням. Пізніше постановою Кабміну від 18 серпня 2017 року норми були встановлені на рівні 3,3 куб. м, 5,4 куб. м і 10,5 куб. м відповідно.

Суд визнав документи, що встановлюють дані норми, протиправними та нечинними через порушення регламенту під час їх затвердження – "недотримання принципів державної регуляторної політики (передбачуваності, плановості, обґрунтованості), відсутність аналізу регуляторного впливу акта, порушення вимог щодо оприлюднення регуляторного акту та документа, що містить аналіз його регуляторного впливу, відсутність погодження акта з Державною регуляторною службою України ".

Внаслідок скасування зазначених норм набрала чинності попередня постанова, що встановлює норми на рівні 9,8 куб. м, 18,3 куб. м і 23,6 куб. м на одну людину на місяць.

У соцмережах користувачі почали писати про надходження їм платіжок із нарахуванням великих боргів. За словами деяких користувачів, донараховані суми іноді сягають 12,5 тис. грн.

Заяви про зміни норм споживання газу вже зробили в облгазах, зокрема у ПАТ "Дніпропетровськгаз", ПАТ "Миколаївгаз", ПАТ "Криворіжгаз". Там заявили, що наразі розрахунки щомісячних обсягів споживання здійснюють уже з урахуванням рішення Верховного суду.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: