fbpx
Сьогодні
22:28 08 Гру 2018

Як столиця Норвегії стала світовою столицею електромобілів: еко-рішення від мера

Єврокомісія обрала норвезьке місто Осло зеленою столицею Європи в 2019 році – як приклад запровадження найкращих екологічних практик.

В інтерв'ю журналу Новое Время мер Осло Маріанна Борген розповіла, як місту вдалося досягти такого статусу.

Зокрема, Борген нагадала, що столиця Норвегії є також і "світовою столицею електромобілів". За її словами, цьому сприяла взаємодія влади на національному та муніципальному рівнях.

"Якщо ви живете в Осло і купуєте електромобіль, то платите менший податок на покупку. Ви отримуєте право користуватися смугою для громадського транспорту на дорогах. У нас в місті для електромобілів безкоштовна парковка", – навела приклади 67-річна Борген, яка відвідала Київ для участі в Міжнародному саміті мерів.

Вона також зазначила, що навіть зараз в Осло транспорт залишається головною причиною викидів вуглецю (на його частку припадає 61% викидів), – а отже, місту необхідно зменшувати кількість автомобілів на дорогах.

"Ми запустили пункти оплати, які беруть гроші з автомобілістів за перетин межі міста. Ми прибрали безліч паркомісць, щоб пересуватися по місту на автомобілі стало незручно. Звичайно, це непопулярний захід, але ми намагаємося донести до городян, що так буде краще для них самих, – розповіла мер Осло. – Навіть ті ж самі електромобілі у нас в меншому пріоритеті, ніж пішоходи, велосипедисти та громадський транспорт".

При цьому понад 90% коштів, зібраних пунктами оплати за право в'їхати і виїхати з міста, надходять до міського бюджету. "Ми використовуємо ці гроші на розвиток громадського транспорту," – пояснила Маріанна Борген.

Відзначимо, Осло має намір скоротити викиди вуглецю до 2030 року до нуля, максимально зменшивши їх, а залишок покривши відповідними квотами.

Рубрика:
Авто

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: