fbpx
Сьогодні
19:18 07 Гру 2018

Екоактивісти з "Батарейки, здавайтеся!" закривають волонтерську мережу і переходять на європейську модель збору

Фото: Facebook "Батарейки, здавайтеся"

В середу, 12 грудня о 12-00 в Українському кризовому медіа-центрі (вул. Хрещатик, 2) відбудеться прес-брифінг на тему:«Батарейки, здавайтеся!» закривають волонтерську мережу, та переходять на європейську модель збору батарейок».

Про це "Рубриці" повідомили активісти ГО «Батарейки, здавайтеся!».

"Рух по збору батарейок в Україні розпочався в 2013 році із хибної заяви заводу «Аргентум» у Львові про те, що переробка батарейок безкоштовна. За цей час в країні відкрились тисячі волонтерських пунктів прийому батарейок, на складах різних організацій накопичено більше 200 тонн батарейок, але жодна із них поки не потрапила на переробку. Причина — переробка батарейок не безкоштовна, за неї потрібно платити, і заводу, який би мав потужності та економічний смисл це робити в Україні поки що немає", – пояснюють екоактивісти.

В 2018 році «Батарейки, здавайтеся!» заключили партнерство із 2 заводами із переробки батарейок у Європі — Redux в Німеччині та Recupyl в Польщі, щоб розірвати порочне коло та розпочати відправляти батарейки на переробку.

Для того, щоб забезпечити оплату переробки всіх батарейок, які збирають українці, активісти переходять на нову модель — відтепер збір батарейок буде відбуватись на базі тих торгових мереж та компаній, які покривають вартість переробки. Так, як це відбувається у Європі.

Пілотні проекти по європейські моделі «відповідальності виробнка» стартуватимуть в 2019 році в мережах «Епіцентр» та «Ватсонс». Але ресурсів цих мереж вистачить на переробку лише приблизно 2% українських батарейок, їм самим не впоратись.

Батарейки

Фото: Facebook "Батарейки, здавайтеся"

Активісти і представиники мереж закликають інші відповідальні компанії приєднуватись до доброї справи! Не чекаючи нового законодавства, який зробить цю відповідальність обов'язковою для всіх імпортерів. На втілення закону потрібно від 5 років, а діяти потрібно вже сьогодні.

Відповідальним компаніям широкого профілю, не тільки тим, які продають батарейки, активісти пропонують приєднатись до нового формату збору батарейок з оплатою переробки та внеском на реформу — проекту «Коробочки». За бажанням, з оплатою переробки, здати батарейки також зможуть просто небайдужі люди.

Під час прес-конференції будуть анонсовані результати дослідження шкоди батарейок, втілені командою «Батарейки, здавайтеся!» спільно з університетом Львівська політехніка в листопаді 2018 року. Активісти розкажуть, скільки м² землі насправді забруднює 1 батарейка.

Одразу після прес-конференції активісти запрошують журналістів відвідати склад «Батарейки, здавайтеся!» в місті Київ.

Відповідальним компаніям широкого профілю, не тільки тим, які продають батарейки, активісти пропонують приєднатись до нового формату збору батарейок з оплатою переробки та внеском на реформу — проекту «Коробочки». За бажанням, з оплатою переробки, здати батарейки також зможуть просто небайдужі люди.

Спікери:

Любов Колосовська, голова руху «Батарейки, здавайтеся!»
Ігор Дембінський, заступник директора департамента електро-монтажного устаткування мережі «Епіцентр К»
Катерина Веремєєва, PR директор «Watsons»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: