fbpx
Сьогодні
16:09 05 Гру 2018

Євромайдан SOS оголосив переможців щорічної волонтерської премії 2018

Волонтерська премія Євромайдан SOS – щорічне свято волонтерів, де нагороджують за надихаючі справи. Нагороду присуджують за волонтерську роботу "звичайним людям, які роблять надзвичайні речі" в усіх галузях громадського життя.

Премію започаткували в річницю заснування "Євромайдан SOS", що починаючи з 30 листопада 2013 року до березня 2014 року відкривши гарячу лінію, об'єднала понад 200 волонтерів: правозахисників, юристів, студентів, громадських активістів та простих людей.

Євромайдан SOS

Будь-хто міг номінувати волонтера на премію, а незалежне журі обрало з них кількох переможців. Цього року їм довелося обирати з понад 130 номінантів.

Більшість номінантів займаються допомогою армії або постраждалим від війни і окупації Криму. Але цього року номінували багато волонтерів, які присвятили себе захисту тварин, освіті, допомозі дітям, культурному просвітництву чи розвитку демократії.

Першою лауреаткою премії стала Ірина Довгань.

Євромайдан SOS

Мешканка Ясинуватої стала відомою на весь світ після випадкового фото, яке опублікував Нью-Йорк Таймс. На ньому Ірина біля "стовпа сорому" із українськими прапорцями, де її б'ють та принижують розлючені люди.

Оскільки батальйон "Восток" арештував її за те, що вона передавала їжу та речі українській армій, ця публікація без сумнівів врятувала їй життя. Після звільнення Ірина продовжила займатися волонтерською діяльністю. Протягом усіх цих років вона підтримує родини полонених військових та цивільних, які незаконно утримуються в підвалах окупованого Донбасу. Це дуже складна робота, яка до всього вимагає постійної емоційної віддачі.

Другим лауреатом став житель Слов'янська Петро Дудник, котрий врятував понад 4 тисячі осіб, а 16 тис. жителів окупованих територій Донеччини завдяки йому були вивезені на мирну територію. Він організував центр для переселенців, через який пройшло 216 осіб, 47 з яких живуть там і зараз.

Петр Дудник

Ще одна особлива відзнака дісталася Полу Хатчінсону, який, будучи громадянином США, є беззаперечним патріотом України. Пол власним коштом розбудував дитячий будинок у Міжгір'ї "Малятко", опікувався притулком для тварин "Sos-animals", допомагав постраждалим від російських обстрілів мешканцям Авдіївки, служив водієм швидкої допомоги та вивозив поранених військових.

Євромайдан SOS

Перемогла також і волонтерка з Криму, яка була присутня у залі, тим не менше не змогла вийти публічно на сцену та забрати нагороду, оскільки вона постійно перебуває під тиском ФСБ. Її нагороджували під псевдонімом – Ірина Тремп. Ірина продовжує жити там після окупації, вона відмовилася від російського паспорту, з цієї причини в неї неодноразово виникали труднощі з працевлаштуванням. Ірина допомагає політв'язням, що утримуються у Сімферопольському СІЗО.

Також журі відзначили дві громадські ініціативи – "Бойові швачки" та "Батальйон сітка", які протягом всіх років війни невтомно виконують свою непримітну роботу: шиють спіднє, плетуть сітки.

Цьогоріч і сама премія "Євромайдан SOS" стала призером. Українська служба волонтерів та Волонтерська служба ООН провели національний конкурс найкращих практик в організації волонтерського менеджменту і "Євромайдан SOS" отримала нагороду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: