fbpx
Сьогодні
11:48 03 Гру 2018

Щодня атмосфера Землі витікає до космосу через північне сяйво: NASA відправить місію на дослідження

Завтра, 4 грудня, NASA запустить в атмосферу Землі зонд Vision-2, який буде вивчати феномен витоку атмосфери Землі.

Про це повідомляє EurekAlert!

Місія Vision-2 являє собою надзвуковий атмосферний зонд, який буде здійснювати ультракороткі – всього на кілька хвилин – польоти в космос, після чого буде повертатися назад.

Вчений з NASA Томас Мур вважає, що феномен північного сяйва дозволяє щодня сотням тонн земної атмосфери випаровуватися в космос.

Традиційно вважається, що кисень, який важить в 16 разів більше, ніж водень, занадто важкий, тому гравітація змушує його осідати у поверхні Землі.

Однак нещодавно вчені з'ясували, що деякі молекули кисню та азоту можуть досягти швидкості до 10 км/с, тоді як середньотеплові показники – до 1 км/с. Це явище виникає, коли електрони, прискорені в електричному і магнітному полях в навколоземному просторі, стикаються і збуджують атмосферні гази, які виділяють яскраві відтінки червоного, зеленого і жовтого, – в результаті і відбувається північне сяйво.

Ці високозаряджені електрони також створюють електричні струми, які нагрівають верхню межу земної атмосфери і прискорюють окремі молекули. В результаті сотні тонн верхньої межі атмосфери Землі випаровуються в космос.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: