fbpx
Сьогодні
11:05 29 Лис 2018

Вчені уже місяць спостерігають дивні сейсмічні хвилі і землетруси на планеті, але не розуміють причини

Вчені протягом місяця фіксують дивну сейсмічну активність на Землі і досі не можуть зрозуміти причин.

Про це пише National Geographic.

На думку вчених, якимось чином ця активність пов'язана з триваючою вже кілька місяців сейсмічною активністю в районі архіпелагу Майотта в Індійському океані.

У першій половині року сейсмологи виявили в цьому регіоні – приблизно в 50 км від східного узбережжя Майотта – активність, яка виражалася в кількох сотнях невеликих землетрусах.

Найсильніший поштовх був амплітудою в 5,8 балів, при цьому зафіксований землетрус став найпотужнішим за всю історію спостережень в басейні Коморських островов.

На думку дослідників з Еколь Нормаль в Парижі, подібна низка землетрусів не може бути пов'язана тільки з тектонічним рухом, ймовірно, в регіоні відбувається потужна вулканічна активність.

На початку листопада сейсмологи зафіксували аналогічні поштовхи разом з дивною довгою вібрацією.

При цьому поштовхи досить швидко закінчилися, а атиповий низькочастотний сигнал вчені фіксували приблизно кожні 17 секунд протягом 20 хвилин.

"Є багато речей, які ми не знаємо. Це щось зовсім нове, і ми не розуміємо, що зафіксували", – говорить один зі вчених.

Основной гіпотезою наразі є зв'язок вібрації з рухом величезних мас магми під Індійським океаном. Ця гіпотеза висунута на основі даних GPS, згідно з якими Майотта перемістилася за 40 місяців на 60 мм на схід і 30 мм на південь.

Творці гіпотези вважають, що рух архіпелагу і дивні вібрації вказують на спустошення одного гігантського сховища магми під островом, однак для перевірки цього припущення необхідні нові дослідження.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: