Новини

Волкер заявив, що Кремль хоче взяти під контроль доступи до Маріуполя

Події в Азовському морі минулими вихідними показують, що Росія має намір взяти під одноосібний контроль доступ до українських портів.

Про це заявив спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер, передає Укрінформ.

"Я думаю, що це питання доступу до Маріуполя для українців. Росія претендує на одностороннє право контролювати цей доступ, в цьому проблема. Це не обов'язково означає, що Росія здійснить новий наступ на суші", – сказав американський дипломат у відповідь на запитання, чи не здійснить Росія слідом чергову спробу пробити наземний коридор у Крим.

Волкер зазначив, що здивувався б, якби росіяни пішли на такий крок. Достатнє занепокоєння, сказав він, викликають вже спроби контролю за морськими водами.

Представник Держдепу нагадав, що США і партнери категорично не визнають анексію Криму Росією, так само як не визнають заяви, що ці води – виключно російські. "Росія повинна поважати і виконувати договір 2003 року", – сказав він.

Заяви держсекретаря Майка Помпео, посла США в ООН Ніккі Гейлі Волкер вважає "дуже сильними" і такими, які були в одному ключі з тим, що заявили європейські партнери. Їхня суть: "не існує виправдання російської атаки, моряки і кораблі повинні бути звільнені негайно, немає ніяких підстав, щоб їх утримувати".

Від Росії вимагають, щоб вона докладала зусилля для розв'язання конфлікту: повинні бути переговори, повинно бути рішення. Це саме стосується і Мінських угод, які повинні бути реалізовані. "Зараз ми не бачимо нічого подібного", – констатував спецпосланець.

Він не бачить сенсу у розширенні існуючого переговорного формату навіть після останніх подій. Вашингтон підтримує німецьку та французьку сторону за їхню провідну роль, вони роблять велику роботу у "нормандському форматі", вважає Волкер. Проблема Нормандського формату не в Німеччині і Франції, нагадав він, а в Росії, "а вона зовсім не готова сприймати всерйоз ці переговори". США, партнери залишаються у діалозі з Росією, але вона не демонструє якихось серйозних спроб.

Волкер також повідомив, що у грудні має намір відвідати як Україну, так і Росію.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Свіжі дописи

  • Новини

Президент Франції привітав зобов’язання Китаю не продавати рф зброю

Лідер Франції Еммануель Макрон вітає китайське зобов'язання утримуватися від продажу російській федерації зброї. Як пише… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Уряд затвердив перелік документів для проходження МСЕК

Кабінет Міністрів затвердив перелік документів для проходження медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), яка встановлює ступінь втрати… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Військові ЗСУ контролюють ситуацію навколо Часового Яру, загарбників у місті немає, – Волошин

На Донеччині українські воїни контролюють ситуацію навколо Часового Яру. Активні бойові дії тривають цілодобово, однак… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Лідер КНР заявив, що Китай підтримає формат мирної конференції, який буде визнаний Україною та росією

Пекін виступає за шлях переговорів та підтримає мирну конференцію, яка об’єднає всі сторони та буде… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Важливо, щоб лідерство могли проявити якнайбільше держав, – Зеленський говорив про Саміт миру

Президент Володимир Зеленський наголосив, що на Саміті миру лідерство мають проявити якнайбільше держав, зацікавлених у… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

У ЄС створять наглядовий орган, який регулюватиме роботу Telegram: навіщо це рішення

У Європейському союзі з'явиться наглядовий орган, який регулюватиме роботу месенджера Telegram. Ним має стати Бельгійський… Читати більше

Monday May 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.