fbpx
Сьогодні
Фото 17:16 27 Лис 2018

"Шлях Пинті": на Закарпатті покажуть стежки українського Робіна Гуда

У селі Новоселиця, що на Закарпатті, планують відкрити 10-кілометровий туристичний маршрут "Шлях Пинті", присвячений опришкам.

За словами Новоселицького сільського голови Петра Таркані, колись ватажок загону опришків Григір Пинтя, румун за походженням, ходив у Вилятино саме тим шляхом, на який сьогодні планують відправити туристів, йдеться в сюжеті "Першого Кабельного".

Туристичний маршрут пролягатиме від Успенської церкви у с. Новоселиця Виноградівського району до Пинтьової оселі у с. Велятино Хустського району. Довжина шляху становитиме 10,2 км, він вестиме туриста неторканими стежках та джерелами мінеральної води.

Маршрут уже промарковано в межах реалізації програми розвитку туризму. Його планують відкрити навесні 2019 року, об'єднавши цю подію зі щорічним фестивалем волоських страв в урочищі Купіль.

Серед мандрівних цікавинок – славнозвісний камінь сили, початок річки Ботар, урочище Лефантово та Пинтьова яма. Уздовж шляху облаштовані зони відпочинку та місця для намету.

Історико-етнографічний маршрут матиме й вигідне практичне значення, адже об'єднає два райони Закарпаття – Виноградівський і Хустський. А в перспективі, зазначають розробники, може стати міжнародним – продовжитися на території Румунії.

Григір Пинтя – легендарний опришок, який боровся проти австрійського панування. Про нього складають оповідки й називають українським Робіном Гудом.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: