fbpx
Сьогодні
11:07 26 Лис 2018

"Трішки не та фіалка": українські вчені знайшли "ляп" у кліпі KAZKA на пісню "Плакала"

Науковці з НАН України уважно переглянули кліп гурту KAZKA на популярну пісню "Плакала" і виявили неточність.

Інформацію опублікували на сторінці науково-природничого музею НАН у Facebook.

"Уважний перегляд відео переконав нас, що на екрани потрапила трішки не та фіалка. Зіркою кліпу стала Сенполія, вона ж узамбарська фіалка, яка навіть не належить до родини Фіалкових! Вона представляє Геснерієві, види яких не зростають у дикому стані в Україні", – розповідають вчені.

Сенполія – це гість з гірських регіонів Сходу Африки. Саме там, у Танзанії та Кенії можна зустріти поблизу водоспадів та бурхливих річок.

За поясненням науковців, рослину було відкрито у 1892 році. Вальтер фон Сен-Поль, який був військовим комендантом Узамбарського округу Східної Африки, що вважалася тоді колонією Німеччини, звернув увагу на цю рослину під час прогулянки.

Вальтер зібрав насіння та переслав її своєму тату – Ульріху, який був головою Німецького дендрологічного співтовариства. Лише через рік їх проростить ботанік Герман Вендланд та назве новий для науки рід на честь Сен-Полей – батька та сина.

Перший вид роду назвали Сенполією фіалкоквітковою, що заклало початок одній великій плутанині.

У 1893 році сенполії вийшли у великий світ, їх презентували на виставці у бельгійському Генті. З цього часу вони завойовують прихильність по всьому світу. За 50 років було виведено 100 сортів сенполій, ще через півстоліття кількість сортів перевалила за 30 тисяч.

"Але не меншої уваги заслуговують і власники авторських прав на назву Фіалка (Viola). Патент на це видав ще Карл Лінней й з цим варто рахуватися. В Україні можна зустріти кілька десятків видів фіалок, серед яких і фіалку триколірну, яку часто культивують в садах. Ряд фіалок є щасливими власниками кетонної сполуки іонон – яка володіє традиційним "квітковим" ароматом та може на певний час вимикати наші нюхові рецептори", – розповідають науковці.

"Звісно, не важливо, яку фіалку мали на увазі виконавці пісні. Головне, щоб ми з Вами зберігали критичне мислення та прагнули нових знань", – йдеться у пості.

Ляп з фіалкою

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: