fbpx
Сьогодні
Фото 08:49 17 Лис 2018

Село на Хмельниччині розмалювали автентичним декоративним розписом

У Самчиках, що на Хмельниччині, автентичним декоративним розписом розмалювали будинки, зупинки, магазин і навіть сільраду.

Перетворити Самчики на суцільний арт-простір і відродити призабутий старожитній розпис "самчиківку" вирішили місцеві майстри за підтримки столичних художників, пише "День".

У межах партнерства з мистецькою ініціативою UAMAZE та Хмельницьким обласним науково-методичним центром культури і мистецтв вони написали проект "Нове життя Самчиківського розпису" і виграли в Українського культурного фонду понад 400 тисяч гривень на його реалізацію.

самчиківський розпис

За грантові кошти «самчиківкою» вже прикрасили чотири хати, два паркани, автобусні зупинки, магазин та сільраду.

Використовували акрилову фарбу для фасадних робіт, яка міцно тримається навіть за несприятливих погодних умов. Спочатку селяни поставилися до мистецького ноу-хау з острахом, дивилися й дивувалися. А потім і самі взялися допомагати.

На черзі — друк поліграфічної продукції: буклетів, календарів та листівок, які розповсюджуватимуться художніми інституціями країни і розповідатимуть про автентичні скарби Самчиків.

Відроджений самчиківський розпис — це вид українського декоративно-ужиткового мистецтва. Переважно сюжетний, який виконується великим зубчастим малюнком, схожим на гобеленовий. Зародився він у південно-східній Волині, на межі з Поділлям. Хати цього регіону здавна розмальовувалися рослинними візерунками, які вважалися оберегами.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: