fbpx
Сьогодні
20:28 15 Лис 2018

Приховані континенти: під Антарктидою знайшли сліди залишки стародавніх земель

Фото ft.com

Європейське космічне агентство виявило залишки втрачених континентів, які ховалися під льодами Антарктиди протягом мільйонів років.

Стародавні континенти були знайдені завдяки старим даними від нині мертвого європейського супутника GOCE, пише Space.com.

Вчені об'єднали дані GOCE з сейсмологічними даними для створення 3D-карт земної літосфери. Літосфера складається з кори і розплавленої мантії під земною поверхнею і включає гірські хребти і скелясті зони, які представляють собою залишки стародавніх континентів, включені в сучасні.

"У Східній Антарктиді ми бачимо захоплюючу мозаїку геологічних особливостей, яка виявляє фундаментальні подібності та відмінності між земною корою під Антарктидою і іншими континентами, до яких вона була приєднана до 160 мільйонів років назад", – вважає співавтор дослідження Фаусто Ферраччолі, науковий керівник відділу геології та геофізики в Британському антарктичному огляді.

За словами вчених, колись Антарктида була частиною суперконтиненту Гондвана, який почав розпадатися близько 130 мільйонів років тому. Разом з тим зв'язок між Антарктидою і Австралією зберігався ще 55 мільйонів років тому. Нещодавно відкриті скелясті зони – це залишки древніх континентів, і вони дають інформацію про те, як структуровані сучасні континенти Землі.

З дослідження випливає, що Східна Антарктида за складом своєї кори споріднена до Індії та Австралії.

"Щоб отримати більш послідовне зображення земної кори і верхньої мантії в 3D, ми об'єднали дані з супутника з сейсмологічними даними, що дозволити нам ясніше зрозуміти, як взаємодіють тектоніка плит і динаміка глибинної мантії", – говорить співавтор дослідження Йорг Еббінг з Кільського університету в Німеччині.

Апарат GOCE занурився в атмосферу Землі п'ять років тому після того, як у корабля закінчилося паливо для маневрування.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: