fbpx
Сьогодні
13:01 13 Лис 2018

Українські вчені повертаються до досліджень Південного океану, які зупинили 17 років тому

Сьогодні, 13 листопада, українські вчені вирушають у дослідну експедицію з вивчення стану Південного океану після 17-річної перерви.

Про це повідомляє Міністерство освіти та науки.

До команди експедиції ввійдуть науковці Національного антарктичного наукового центру МОН України, Українського наукового центру екології моря та Інституту геофізики НАНУ.

"Уперше з 2001 року Україна бере участь у подібних дослідженнях. І це, звичайно, є визнанням як високого наукового потенціалу України, так і активної міжнародної позиції нашої держави у питаннях збереження вразливої екосистеми Антарктиди", – зазначив керівник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий, який особисто очолюватиме експедицію.

Українська наукова команда має 3 амбітні цілі досліджень в Південному океані.

По-перше, буде здійснено дослідження запасів антарктичного криля. Криль – це основа харчового ланцюгу Океану, адже саме ним живляться вусаті кити, тюлені-крабоїди, пінгвіни тощо.

Друге – уперше розпочнеться неперервний збір даних про стан вод в Океані завдяки  комплексу приладів Ferrybox. Він автоматично відбиратиме проби води протягом всього періоду експедиції та визначатиме 14 хімічних та біологічних показників.

По-третє, буде відібрано зразки "екологічного ДНК" (розчинене ДНК всього живого, яке перебувало в океанських водах протягом останніх трьох днів) для розробки "портрету екосистеми" – переліку всіх мешканців Океану від мікроорганізмів до китів.

Дослідники відправляться на місце з Кейптауну (ПАР), де сядуть на риболовно-крилевий траулер "Море Содружества".

Вісім вчених працюватимуть на кораблі протягом місяця, а одна дослідниця лишиться на судні на весь період, доки вода Південного океану буде вільна від криги. Також весь цей час, щонайменше до травня 2019, триватиме відбір проб системою Ferrybox та формування бази даних змінних параметрів стану Океану.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: