fbpx
Сьогодні
19:38 13 Лис 2018

Doing Business-2019: Україна підвищила якість судочинства

За індексом якості судових процесів, українські суди оцінюються в 11,5 бала з 18, що відповідає високим показникам серед країн-членів Організації економічної співпраці і розвитку (ОЕСР).

Про це йдеться у звіті Світового банку Doing Business 2019.

Індекс якості системи судочинства визначає час та вартість вирішення комерційного спору у місцевих судах першої інстанції, а також якість судових процесів, яка залежить від запровадження в країні передових методів, що сприяють підвищенню ефективності розгляду справ, зокрема автоматизація судів та альтернативне вирішення спорів. Цей індекс є основним у визначенні рейтингу країни у компоненті «Забезпечення виконання контрактів» звіту Doing Business.

Як ідеться у звіті, Україна полегшила виконання контрактів, запровадивши спрощений порядок розгляду малозначних позовів та досудового врегулювання спорів за участі судді, що діють у всіх господарських судах країни. Це стало можливим завдяки судовій реформі.

За індексом якості судових процесів Україна трохи відстає від Франції (12), Угорщини (12), Греції (12), Латвії (12,5), однак демонструє кращі показники, ніж Польща (11), Болгарія (10,5), Китай (Гонконг) (10), Бельгія (8).

В цілому за компонентом «Забезпечення виконання контрактів», що включає Індекс якості системи судочинства у 2018 році Україна посіла 57 місце, піднявшись на 4,63 пункти порівняно з минулим роком.

У загальному рейтингу Doing Business-2019 Україна посіла 71-ше місце серед 190 країн, що на п'ять позицій вище, ніж торік. За результатами всеукраїнського опитування населення, яке у вересні-жовтні 2018 року провела програма USAID «Нове правосуддя», 70% професійних правників підтримують результати судової реформи в Україні. Довіра населення до судів згідно з опитуванням, за результатами реформи у 2018 році збільшилася в чотири рази порівняно з 2015 роком.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: