fbpx
Сьогодні
16:51 12 Лис 2018

Український стартап захопив ринок відновлення ретро-фільмів у США і тепер обіцяє "Тіні забутих предків" у 4К

Український стартап Videogorillas захопив ринок Голлівуду своєю технологією face recognition – розпізнаванням відео та зображень.

Про це виданню Ain розповів засновник проекту Олександр Жуков.

Олександр заснував Videogorillas в 2009 році, без залучення інвесторів, на власні гроші: "коли починав компанію, на руках було $3000 і сильне бажання розвивати технологію".

Один з перших проектів вийшов зі студією 20th Century Fox. Тоді Apple вимагала, щоб в iTunes відео були представлені, як на DVD тих часів: з можливістю дивитися по розділах, і щоб у кожного розділу була ілюстрація – маленька картинка, причому, щоб це був кадр в FullHD.

Щоб продавати фільми в iTunes, студії треба було оновити ці картинки, замінити їх картинками хорошої якості.

"Проблема з точки зору інженера безглузда, але серйозна як для компанії – адже у них не було баз даних, нічого, де фіксувалося б, який саме кадр використовувався. Так що у них людина сиділа вручну шукав ці кадри. Я зробив їм прототип програми, яка однакові кадри знаходить за 10 хвилин. Далі інформація про нас пішла з ринку сарафанне радіо, нас стали згадувати в титрах", – розповідає Жуков.

З тих пір, за словами засновника проекту, в клієнтах у стартапа побували майже всі голлівудські студії.

Основний сервіс, який компанія продає – це програми, які вміють відновлювати з відео поганої якості відео якості 4К. У фільмах CBS, Sony Pictures їх технології використовується і зараз.

Про багато різних фільмів команда розповідати не може через умови договору. Але Олександр розповів деталі про нещодавній проект з Netflix.

У 70-х роках минулого століття знаменитий американський режисер Орсон Уеллс почав роботу над фільмом The Other Side of the Wind, але помер, не встигнувши довести справу до кінця.

У Netflix вирішили відновити фільм на підставі наявних матеріалів. Режисер залишив після себе тільки workprint – готовий фільм, але поганої якості на 8-мм плівці, і близько 100 годин зйомок відмінної якості на 35-мм плівці.

Відповідно, завдання полягало в тому, щоб порівняти кадри на неякісної плівці з усіма кадрами якісного запису, і зібрати аналогічну послідовність кадрів, але вже з 35-мм плівки.

Вручну це зробити практично нереально, зазначає Олександр. У Netflix над цим працювало шість чоловік, які підібрали 5% фільму. За швидкістю роботи було ясно, що на повне відновлення вручну піде 9 місяців. На цьому етапі і вирішили звернутися до української компанії.

У Videogorillas вже в 2013 році був запатентований AI-алгоритм BigFoot, який порівнює кадри, він і був використаний для вирішення цієї задачі.

Алгоритм BigFoot дозволяє таким же чином відновлювати й інші фільми і серіали, зняті десятиліття назад, до якості 4К.

Зараз в студії працює 15 чоловік і вона отримує прибуток, хоча конкретних цифр керівництво і не називає.

"Ми давно заробляємо, і я пишаюся тим, що ми не брали ні в кого грошей, не залучали інвестицій, ніколи не були в боргу, не брали кредитів ", – говорить Жуков.

Компанія зазвичай не працює з українськими студіями, але керівництво хоче запропонувати Кіностудії ім. О.Довженко безкоштовно відновити таким же чином фільм "Тіні забутих предків".

"Афіші" Тепер у форматі 4К: "Тіні забутих предків" 1964 на великих екранах "- це реальність, і у нас є для цього готове рішення», – говорить Жуков.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: