fbpx
Сьогодні
15:50 11 Лис 2018

У Львові запрацює міська станція компостування органічних відходів

Станція компостування органічних відходів запрацює у Львові на території, яку має визначити ЛКП «Зелене місто».

Відповідне рішення 9 листопада прийняв виконавчий комітет ЛМР, повідомляє прес-служба Львівської міськради.

Ідею відкриття станції компостування, яку запропонували львівські громадські організації та еко-активісти, підтримали в міській раді. Відтак, вже наступного року поруч із звичайними контейнерами для збору сміття у Львові з'являться ще й спеціальні для органіки.

Пропонується проект рішення "Про запровадження пілотного проекту з роздільного збору харчових та садових відходів від населення". Відповідно до морфології, 50% у складі твердих побутових відходів є харчові та зелені відходи. Тому пропонується запровадити такий пілотний проект — на певній визначеній території, в межах обслуговування "Львівспецкомунтранс", на існуючих контейнерних майданчиках будуть встановлені спеціальні контейнери для збору харчових та садових відходів для населення. Також буде виділено окремий сміттєвоз, буде придбано 3 мобільні компостери, буде здійснюватись компостування цих відходів, щоб не допустити потрапляння цих відходів на полігон. Пропонується також внести зміни до програми озеленення міста Львова в частині використання отриманого компосту, — розповів під час засідання виконавчого комітету Сергій Сало, в.о. директора департаменту з питань поводження з відходами.

Наразі в мерії визначають кількість контейнерів та локації для збору органічних відходів у Львові. Всі контейнери будуть герметичними, а для забору таких відходів місто забезпечить спеціальну машину та регулярне миття контейнерів.

Процес компостування є абсолютно екологічним, він повністю контролюється. Якісний компост можна буде використовувати для озеленення та підживлення паркових рослин. Це буде продукт, який може застосовуватися в фермерських господарствах, для підживлення городів. Такий фасований компост продають у садових центрах, — розповів директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.

Запрацює станція компостування у Львові вже у першій половині наступного року. Вона зможе забезпечити переробку 30 000 тонн органічних відходів на рік.

Тим часом, незабаром стане відомо, які компанії з тих, що зголосилися будувати завод із переробки відходів у Львові, проходять у другий тур конкурсу. Нагадаємо, на перший етап документи подали 12 компанії з 11 країн світу.

Вже наступного року відкриється станція компостування органічних відходів. Для цих цілей місто отримало 25 млн євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку, 10 млн євро гранту — безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів. Внесок міста — 6,75 млн євро.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: