fbpx
Сьогодні
10:44 09 Лис 2018

В Австрії викрили офіцера армії, який 20 років шпигував на Росію

В Австрії затримали 70-річного полковника армії, який з 1990-х років шпигував для Росії.

Про це повідомило австрійське видання Krone Zeitung.

"Тaк, це надзвичайна справа. Ми дуже раді, що викрили цього підозрюваного", – заявив прес-секретар міністерства оборони Австрії.

Затриманий почав шпигунську діяльність у 90-і роки і працював близько 20 років для військової розвідки Росії. Як зазначається, чоловік діяв дуже професійно.

Кожні два тижні він зустрічався зі своїм російським куратором "Юрієм" і отримував від нього завдання. Інформацію полковник передавав або за допомогою зашифрованих листів, або за допомогою супутникового зв'язку.

Шпигун передавав інформацію про австрійську ВВС, артилерійські системи, докладні характеристики багатьох високопоставлених офіцерів армії, а також передавав повідомлення про ситуацію з мігрантами.

Як зазначається, російські куратори полковника отримали інформацію про його можливе викриття і наказали йому знищити всі компрометуючі матеріали.

"Наші люди змогли цьому запобігти", – уточнив співрозмовник видання і додав, що вивчення вмісту ноутбука агента ще триває.

Документи свідчать, що полковник, який вже позбавлений звання, хотів припинити шпигунську діяльність ще в 2006 році, проте його керівники з Росії не дозволили йому це зробити.

Видання зазначає, що цей шпигунський випадок може сильно ускладнити відносини Австрії з Росією.

На думку авторів статті, збиток від діяльності викритого агента може перевищити шкоду, яку наніс Австрії полковник Альфред Редль, який напередодні Першої світової війни був завербований розвідкою Російської імперії і працював на неї протягом десяти років.

Тим не менше, відзначає газета, полковнику-зраднику загрожує максимальне покарання у два роки позбавлення волі.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

 

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: