fbpx
Сьогодні
13:12 08 Лис 2018

Рада ухвалила постанову про вшанування роковин депортації українців з Польщі

Парламент проголосував про відзначення 75-х роковин початку депортації українців із Польщі у 1944-1951 роках. 

Про це повідомляє Рубрика.

За відповідний проект постанови №8603 проголосували 234 депутати, при мінімально необхідних 226.

У постанові врахували пропозиції комітету з питань культури та духовності.

"Процес депортації у 1944–1951 роках мав форму військових операцій проти мирного населення, супроводжувався грубими порушеннями прав і свобод людини і громадянина, повною забороною повернення на рідні землі, вилученням майна, обмеженням політичних, соціальних, економічних і культурних прав", – йдеться у преамбулі.

Зазначається, що це призвело до руйнування української культурної та історичної спадщини, поставило під загрозу знищення низки етнографічних груп українського народу.

"Метою депортацій було практичне призупинення тисячолітнього існування найзахіднішої гілки українства", – йдеться у повідомленні.

Так, парламент встановив відзначити на державному рівні 75-і роковини початку депортації автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 рр.

Другим пунктом постанови парламент встановив другу неділю вересня Днем пам'яті примусового виселення автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944–1951 роках.

Третім пунктом парламент рекомендує президенту "оголосити в Україні 2019 рік роком пам'яті депортованих українців" із цих територій у 1944-1951 рр.

Операція "Вісла" здійснена у 1947 році (початок — 29 березня) за рішенням партійного і державного керівництва СРСР, ПНР та ЧСР. Полягала у примусовій, з використанням військ, депортації українців з їхніх етнічних територій, — Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини, — на території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 року належали Німеччині, так звані "повернені території".

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: