fbpx
Сьогодні
13:02 07 Лис 2018

Низка країн Європи визнала русинів окремим від українців народом, який "бореться за визнання", - ЗМІ

Ціла низка центральноєвропейських країн-членів ЄС офіційно визнали окремішність "народу русинів".

Про це йдеться у матеріалі видання "Західний фронт".

За даними деяких європейських наукових лінгвістичних вісників та інформаційних видань, східнослов'янських народів, виявляється, вже є не три, а чотири, і, окрім звичних українців, білорусів і росіян, починають виокремлювати ще й русинів.

Офіційний статус ця етнічна група вже має у Словаччині, Сербії, Словенії, Польщі та Хорватії.

В цих країнах русини визнані як національна меншина з усіма правами та державною підтримкою.

У Словаччині, до прикладу, відкрили русинські школи: в Пряшівському університеті працює як окрема структурна одиниця інститут "Русинського язика і культури", в якому отримує вищу освіту й молодь із Закарпаття.

"Братислава створила для цього "етносу" кафедри та навчальні заклади, де відбувається вивчення "русинської мови" та літератури в університетах. При цьому Словаччина надає державну фінансову підтримку будь-яким проектам, спрямованим на пропаганду русинства та поширення цієї новітньої ідентичності", – зазначає видання.

Додамо, що більшість так званих русинів проживає нині на Закарпатті і час від часу відбувається скандали щодо сепаратизму даної групи населення.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: