fbpx
Сьогодні
20:34 07 Лис 2018

В Україні випустили ще одну хвилю громадських радників

5 листопада у правовому клубі PRAVOKATOR м. Харків завершився останній етап підготовки третьої хвилі громадських радників.

Частина небайдужих громадян Луганщини, Полтавщини, Донеччини, Харківщини за допомогою запрошених експертів, які без удаваного пафосу створювали умови для вивчення модулів: «Основоположні права людини», «Життя в громаді», «Системні зміни через співпрацю». Акцент було зроблено на можливості вирішення потреб людини та сприяння змінам у громадах.

громадські радники

Серед комплексу тем були розглянуті питання комунікації у громадах, інформаційної цифрової безпеки, новації в освіті, медицині та інші.

Під час усього процесу навчання більшість задумок схилялась до наскрізного проходження правових положень, ідей через всі теми. Приділялась увага різним правовим «делікатесам», що підштовхувало бурно-емоційне, яскраве, жваве ставлення слухачів. Безумовно, надавалась можливість сформувати певні знання про права людини, визначалися підходи до того, що може сформувати те, що називають громадянською компетентністю. Бо недостатньо, що людина буде знати теоретично свої права. А як їх застосовувати? Як реагувати в різних проблемних ситуаціях?

Відомо, що при так званій Інтернет-обізнаності, сучасна людина не вміє працювати з інформацією, перевіряти її достовірність і правильно використовувати. Громадський радник може допомогти в такому розібратись. Як би банально це не звучало, знання – це не те, що отримується, це те, що здобувається. Знання – це сила, як свого часу казав Френсіс Бекон. Це сила, з якою потрібно вміти працювати та яку потрібно вміти використовувати. Це інструмент, до якого не треба ставитись інструментально. Це не молоток, який ми беремо, аби забити цвях.

громадські радники

У складі мережі громадських радників буде можливість продовження підвищення своєї кваліфікації, спроможності, здобувати і вдосконалювати свої знання.

Також учасниками було обговорено проект Меморандуму про співпрацю і партнерство, з прописаними принципи діяльності громадських радників, які позиціонуються як стала, відкрита, самоорганізована спільнота, що за допомогою експертного потенціалу вирішує потреби людини та сприяють демократичним змінам у громадах.

Мережа громадських радників може стати важливим і дієвим інструментом у подоланні правової неосвіченості жителів України, і в першу чергу – найбільш незахищених верств населення та мешканців відділених, важкодоступних громад.

Розвиток мережі громадських радників здійснюється в Україні за ініціативи та підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги Мережа правового розвитку Українська фундація правової допомоги.

громадські радники

Довідка. Громадські радники – це люди, які не мають юридичної освіти, але пройшли спеціальне навчання, спрямоване на правову допомогу жителям місцевої громади у найбільш типових для них питаннях. Інша можлива назва громадських радників – параюристи.

Фьодор Руденко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: