fbpx
Сьогодні
22:25 06 Лис 2018

У Чехії хочуть законодавчо дозволити вирощування конопель для власного використання

Політична сила "Партія піратів" отримала підтримку депутатів інших фракцій щодо законопроекту, який передбачає узаконення вирощування і зберігання конопель для власного використання.

Про це повідомляє Іdnes.

Пірати зібрали підписи близько 40 депутатів з різних політсил: ČSSD, ODS, ANO, руху STAN i TOP 09. Згідно з проектом, кожен громадянин Чехії віком понад 18 років отримує право вирощувати без отримання спеціального дозволу п'ять кущів конопель і зберігати максимум 1,25 кг висушеної рослини.

Лідер "Піратів" Іван Бартош заявив, що партія винесе законопроект на обговорення в парламент наприкінці тижня.

У свою чергу лідер STAN Ян Фарскі сказав: "Неправильно криміналізувати загальну поведінку. Це дешеві ліки від багатьох недуг, і я думаю, що це ганьба забороняти її людям", – сказав він.

Лікарські коноплі легалізовані в Чеській Республіці з квітня 2013 року. Чеський Національний координатор з речовин підрахував, що близько 800 000 чехів використовують канабіс у медичних цілях.

Чеська Республіка прийняла голландську модель, і має монопольну компанію, яка вирощує коноплі виключно для держави і тільки ті сорти і кількість, які хоче державне агентство. Таким чином медичні коноплі у Чехії можна придбати у аптеці за рецептом лікаря.

Вживання будь-яких наркотиків у Чехії ніяк не переслідується. Однак будь-яка людина може бути притягнена до відповідальності за зберігання наркотиків навіть для власних потреб. Закони при цьому розрізняють зберігання великого і малого обсягу речовин. Межа малої і великої кількості становить 15 грам. Максимальне покарання за зберігання невеликої кількості висушених конопель – штраф 15 тисяч крон (600 євро).

Легалізацію медичного застосування коноплі провели такі країни ЄС, як Велика Британія, Португалія, Іспанія, Нідерланди, Німеччина, Чехія, Польща, Австрія, Данія, Італія. Канада влітку 2018 року стала першою з країн G7, яка повністю дозволила її використання, зокрема у рекреаційних цілях, на національному рівні.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: