fbpx
Сьогодні
12:46 05 Лис 2018

Озоновий шар Землі більше не руйнується і почав повільно відновлюватися, - вчені

Озоносфера Землі більше не руйнується внаслідок людської діяльності і навіть почала відновлюватися на 1-3% кожні десять років.

Про це йдеться у доповіді наукових експертів щодо стану озонового шару, який представили у Женеві.

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) і програма ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) відзначають, що висновки у доповіді підтверджують, що кроки, які вживаються міжнародною спільнотою щодо проблеми озонового шару є правильними.

Мова зокрема йде про Монреальський протокол щодо речовин, які руйнують озоновий шар, який призвів до скорочення виробництва цих речовин.

"Свідоцтва, представлені авторами доповіді, говорять про те, що в окремих частинах стратосфери з 2000 року озон відновлювався темпами на 1-3% за десятиліття", – відзначають ВМО та ЮНЕП.

Очікується, що "в Північній півкулі і середніх широтах озон повинен повністю відновитися до 2030-х років, в Південній півкулі – в 2050-і, а в полярних регіонах – до 2060-х років.

Як зазначив з цього приводу генсек ВМО Петтері Таалас, "двоокис вуглецю залишається найзначнішим з парникових газів, який генерує глобальне потепління".

"Однак ми може сприяти боротьбі зі зміною клімату, скорочуючи випуск інших газів, включаючи ДФУ", – констатував він.

За словами Тааласа, кожен фактор, що дозволяє боротися з потеплінням, "має значення".

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: