fbpx
Сьогодні
11:06 04 Лис 2018

Нова Каледонія може вийти зі складу Франції: на референдумі за незалежність дуже висока явка

У французькому заморському регіоні Новій Каледонії в неділю, 4 листопада, за надзвичайно високої явки відбувся референдум щодо незалежності від Франції.

За час до закриття виборчих дільниць проголосували майже 73,68% виборців. Для порівняння, під час останніх місцевих виборів 2014 року на дільниці прийшли 58,1% від тих, хто має право голосу, повідомляє Le Figaro.

Нова Каледонія – архіпелаг з десятків островів в південній частині Тихого океану, за 15 тисяч кілометрів від Парижа, що увійшов до складу Французької імперії в 1853 році.

З 1998 року є особливим адміністративно-територіальним утворенням Франції. Згідно з Нумейськими угодами, підписаними цього ж року після насильницької кампанії з боку сепаратистів з корінного населення, до 2018 року в Новій Каледонії повинен був пройти референдум про статус території.

174 тисячі виборців мали відповісти на запитання: "Чи хочете ви, щоб Нова Каледонія отримала повний суверенітет і стала незалежною державою?".

Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, понад 60% від тих, хто має право участі в референдумі, збираються проголосувати за збереження єдиної з Францією держави. Частка корінного населення Нової Каледонії, яке здебільшого підтримує відокремлення від Франції, складає 39%.

Результати референдуму очікуються близько 22:00 за місцевим часом (о 13:00 за Києвом). Після оголошення підсумків голосування очікують виступ президента Франції Еммануеля Макрона.

Згідно з угодами 1998 року, в разі поразки прихильників незалежності на першому референдумі, у них буде можливість ініціювати ще два аналогічних референдуми до 2022 року.

Нову Каледонію представляють у французькому парламенті двоє депутатів та двоє сенаторів.

Територія має власний парламент, який призначає членів виконавчого органу. Місцева влада має повноваження щодо деяких напрямків політики, зокрема правоохоронної діяльності, освіти та місцевих законів.

Франція вперше заявила про своє право на острови у 1853 році й колись використовувала їх як виправну колонію.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: