fbpx
Сьогодні
15:37 03 Лис 2018

У Білорусі заборонять фото- і відеозйомку жителів країни без їхньої згоди

Білорусь готується внести зміни до Цивільного кодексу, які передбачають заборону на фото- і відеозйомку громадян країни без їхньої згоди.

Конституційний суд (КС) Білорусі доручив уряду розробити відповідні зміни до законодавства і подпти їх до парламенту, повідомляє Інтерфакс-Україна.

КС Білорусі констатує, що нині зберігається "правовий дефект" щодо порядку використання зображень громадян. Посилаючись на норми Конституції, суд визнав за необхідне "встановити особливості правового режиму використання і охорони зображення громадянина з визначенням меж реалізації та умов обмеження права на зображення".

У рішенні КС пояснюється, що розгляд цього питання раніше ініціювала Білоруська республіканська колегія адвокатів. У заяві колегії зазначається, що поширення у ЗМІ та інтернеті зображень громадян може бути пов'язане з порушенням їхніх прав і законних інтересів. Також юристи вважають, що використання зображення громадянина без його згоди є вторгненням у приватне життя і порушенням права на особисту таємницю.

У документі КС також посилається на звернення громадської ради при МВС Білорусі, який посилається "на факти самовільного фотографування і відеозйомки співробітників органів і підрозділів МВС". У МВС вважають, що "при тенденційних підходах до опублікування зображення це може спричиняти негативні наслідки, зокрема завдавати непоправної шкоди іміджу системи правопорядку, правам і законним інтересам співробітників органів і підрозділів МВС".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: