fbpx
Сьогодні
Дата 16:25 02 Лис 2018

Світлофори з жіночим силуетом: у Литві креативно відзначають сторіччя права жінок голосувати

2 листопада Литва відзначає сторіччя надання жінкам права голосування під час виборів. Активісти і експерти сподіваються, що це заохотить владу приділяти більше уваги політиці рівності статей.

Про це повідомляє Delfi.

З цієї нагоди на проспекті Конституції у Вільнюсі включені унікальні світлофори для пішоходів з жіночим силуетом, у Центрального будинку пошти роздають листівки.

"Виповнюється 100 років, з того моменту, як литовські жінки одними з перших в Європі завоювали право голосувати. З цим завоюванням демократії наша країна вступила в перші ряди сучасних держав. Давайте будемо зберігати і захищати свої чемпіонські перемоги", – заявила литовський президент Даля Грібаускайте.

Другого листопада 1918 року в основних положеннях Тимчасової конституції були прирівняні виборчі права чоловіків і жінок.

Через рік був прийнятий закон Установчого сейму, який надав жінкам право бути і кандидатами, і виборцями.

Жінок внесли у виборчі списки, вони брали участь у передвиборчій кампанії, були обрані в Установчий Cейм. Так Литва надала і дійсно реалізувала право жінок на голосування раніше таких країн, як Франція, Швейцарія та США.

Професор Інституту міжнародних відносин і політичних наук Вільнюського університету Довілі Якнюнайте зазначила, що цій даті приділена мінімальна увага на державному та урядовому рівні, а це свідчить про те, що питань політиці рівності статей приділяється мало уваги.

За її словами, найбільшими проблемами, пов'язаними з рівністю статей, є насильство за ознакою статі, низьке представництво жінок у політичному житті, підтримку стереотипів статі в системі освіти, збереження в політичному порядку денному ідеї заборони абортів, а також нерівність зарплат.

За даними Євростату, чоловіки заробляють в Литві в середньому на 14% більше, ніж жінки.

"Святкування цієї втішною дати є прекрасним приводом ще раз звернути увагу на недбалість у цій сфері", – сказала BNS Д. Якнюнайте.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: