fbpx
Сьогодні
15:42 31 Жов 2018

Чому Вакарчука не пустили до Харківського юридичного університету імені Ярослава Мудрого

Фото з Facebook-сторінки заходу «Верховенство права в Україні. Quo Vadis?»

«Верховенство права в Україні. Quo Vadis?» – таку назву мав захід, який повинен був відбутися 29 жовтня у Науковій бібліотеці Харківського національного юридичного університету ім. Я. Мудрого за участі громадського діяча та рок-музиканта Святослава Вакарчука. Але, через несподівану відмову вишу надати приміщення, був перенесений до одного з виставкових комплексів міста.

Університет розірвав раніше підписаний договір і відмовився надати приміщення для зустрічі лідера «Океану Ельзи» з харків'янами. Як повідомив «Цензор.НЕТ», сам Вакарчук даний ексцес прокоментував так: «Ми отримали відмову в наданні приміщення і проведення зустрічі в стінах вузу. Відмова звучала так: «В силу об'єктивних причин не можемо надати вам приміщення». Мені це нагадало радянські часи, коли все робилося за «вказівкою зверху».

Прес-служба вузу озвучила таку причину відмови: «У нас починає роботу комісія Фонду держмайна з правомірності використання майна. У Законі «Про освіту» говориться, що майно навчального закладу може бути використано тільки в освітніх цілях. А цей захід викликає сумніви, освітній він чи ні, тому керівництво вузу прийняло таке рішення».

Але дану інформацію спростував на своїй сторінці у Facebook в.о. голови Фонду держмайна Віталій Трубаров: «Мовляв, не дозволили виступити перед студентами Юридичного університету, бо Фонд державного майна проводить перевірку. Більшої маячні в юридичному навчальному закладі придумати не змогли. Фондом державного майна України не проводиться перевірка діяльності Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого і жодних погоджень чи договорів від Фонду не потрібно для організації зустрічі з тим чи іншим лектором».

У соціальних мережах думки коментаторів розділилися. Прибічники конспірологічної теорії вважають, що Вакарчук – кандидат від влади, тому така заборона – навмисно розіграна політтехнологами вистава, аби додати йому балів як «опозиціонеру». Інші ж переконані, що Святослав – реальний кандидат (хоча на зустрічі в Харкові так і не дав відповіді на питання, чи збирається балотуватися на посаду президента), владники його побоюються, тому й зустріч в універі «зарубили». Мовляв, щоб на собі відчув, чи є в Україні верховенство права.

За інформацією Інтернет-видання «KHARKIV Today», подібні методи в Харкові застосовуються не вперше: у 2017 році до вищих навчальних закладів для спілкування зі студентами не пустили главу фракції «Самопоміч» у Верховній Раді Олега Березюка, а в медіацентрі «Время», де повинна була відбутися зустріч з міським головою Львова Андрієм Садовим, захід скасували через те, що там «раптом загорілася проводка».

Зауважимо, що відповідно до результатів опитування, проведеного 30 серпня – 9 вересня дослідницькими центрами КМІС, Центр Разумкова та «СОЦІС», Святослав Вакарчук посідає четверте місце в рейтингу потенційних кандидатів на пост президента. За нього готові віддати свої голоси 6,5% опитаних.

Нагадаємо, згідно з законодавством, вибори президента України проводяться в останню неділю березня на п'ятий рік повноважень чинного глави держави. Таким чином, дата чергових виборів – 31 березня 2019 року. Не пізніше, ніж за 90 днів до вищевказаної дати, повинна початися виборча кампанія.

Автор: Юрій Чумак

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: