fbpx
Сьогодні
21:43 29 Жов 2018

"Мій тато - герой": діти кримських політв'язнів написали, що їхні батьки - не терористи

Меджліс підбив підсумки конкурсу творів серед дітей політв'язнів у Криму "Мій тато – герой".

15 творів увійшли в брошуру, видану англійською мовою, щоб розповісти політикам у всьому світі, як живуть родини політв'язнів у окупованому Криму.

Про це у понеділок на прес-конференції в Києві розповів ініціатор конкурсу, глава Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв, повідомляє Укрінформ.

"Ми ставили завдання, щоб кожна дитина, батько якої пропав безвісти, або пройшов через застінки ФСБ, описав на папері ті почуття, які він відчув і відчуває по сьогоднішній день… Біль і трагедія кримських дітей, яких позбавили батьків, має бути надбанням широкої громадськості", – розповів Барієв.

За його словами, конкурс було оголошено в грудні минулого року, у червні 2018-го було підбито його підсумки. У ньому взяли участь 15 дітей політв'язнів у віці від шести до 12-ти років.

"У своїх творах діти розповіли про те, що їхні батьки не є злочинцями, терористами або бандитами. Вони добрі й завжди допомагають іншим… Таким чином ми мотивували їх тим, що вони, діти політв'язнів, можуть боротися за свободу своїх батьків, своєї сім'ї та свого народу", – підкреслив Барієв.

Переможцем у конкурсі стала Гульнара Асанова – донька Алі Асанова, що проходить у справі "26 лютого". Друге місце отримав Марк Шаймарданов – син зниклого безвісти Тимура Шаймарданова, третє – Саліє Самієва – донька Сейрана Салієва, фігуранта "справи Хізб ут-Тахрир". Переможцям дісталися ноутбук і планшети. При цьому всі 15 творів дітей було відмічено сувенірами й призами.

Як сказав глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, за ситуації, коли в Криму людей з надуманих причин кидають у в'язниці, найбільше страждають діти".

"Тому, щоб люди, засуджені окупаційним судом, були спокійні за своїх дітей, в Криму організовано багато ініціатив. Серед них – об'єднання "Наші діти". Цей рух бере під свій захист усіх дітей політв'язнів, надаючи сім'ям фінансову допомогу, не залежно від їхньої національності", – розповів Чубаров.

Він підкреслив, що діти політв'язнів мають відчувати захист народу і розуміти – чому їхні батьки герої.

За словами глави Меджлісу, два тижні тому після переголосування у Верховній Раді України питання про допомогу сім'ям кримських політв'язнів, кожна сім'я має отримати від держави близько 100 тисяч грн.

"Ця сума хоч якось покриє витрати на адвокатів, на те, щоб відвідати чоловіка або сина, що відбуває термін у Росії", – додав депутат.

Політик запропонував продовжити проведення неформальних акцій для того, щоб ті, хто опинилися під пресом окупантів, ті, хто сидять у російських в'язницях і бояться за свої сім'ї, відчували підтримку "великої української сім'ї".

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: