fbpx
Сьогодні
09:05 28 Жов 2018

Грузини сьогодні востаннє обирають президента

У Грузії в неділю, 28 жовтня, почалися вибори президента: очільника держави востаннє обирають шляхом загального прямого голосування.

Вибори президента Грузії стартували в неділю о 08:00 за місцевим часом. Одним із перших проголосував прем'єр-міністр країни Мамука Бахтадзе, він прийшов на виборчу дільницю в Дідубійському районі Тбілісі.

На посаду президента Грузії претендують 25 кандидатів. Серед них – два колишніх міністра закордонних справ: незалежна кандидат Саломе Зурабішвілі, підтримувана правлячою партією Грузинська мрія, і Григол Вашадзе – кандидат від опозиційного об'єднання Сила в єдності. Обидва кандидати очолювали МЗС Грузії за Михайла Саакашвілі і є фаворитами виборів. Їх об'єднує відсутність симпатій до Росії і курс на зближення з Європейським Союзом і НАТО.

Чинний президент Грузії Георгій Маргвелашвілі не став висувати свою кандидатуру на другий термін. Не стала брати участь у виборах і лідер опозиційної партії

Як відомо, рік тому парламент країни затвердив нову конституцію, яка перетворила Грузію на парламентську республіку. Це означає, що на наступних виборах у 2024 році президента країни призначить виборча колегія, що складається з 150 депутатів парламенту і 150 представників місцевої влади. При цьому його повноваження будуть значно скорочені.

Всього працюватимуть 3703 виборчі дільниці.

Попередні дані Центральної виборчої комісії про підсумки виборів з'являться в ніч на понеділок, 29 жовтня. Для перемоги в першому турі виборів необхідно набрати понад 50% голосів виборців.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: