fbpx
Сьогодні
19:40 28 Жов 2018

Дані екзит-полів: у Грузії оголошено результати президентських виборів

Фото Reuters

У неділю, 28 жовтня, після закриття виборчих дільниць соціологи оголосили результати екзит-полів президентських виборів в Грузії.

Як повідомляє канал Руставі 2, за даними екзит-полу Edison Research, кандидат в президенти Григол Вашадзе отримує 40%, його суперниця Саломе Зурабішвілі – також 40%.

Вибори президента Грузії стартували в неділю о 08:00 за місцевим часом. Президента востаннє обирають шляхом загального прямого голосування. Попередні дані Центральної виборчої комісії про підсумки виборів з'являться в ніч на понеділок, 29 жовтня. Для перемоги в першому турі виборів необхідно набрати понад 50% голосів виборців.

На посаду президента Грузії претендують 25 кандидатів. Серед них – два колишніх міністри закордонних справ: незалежна кандидат Саломе Зурабішвілі, підтримувана правлячою партією Грузинська мрія, і Григол Вашадзе – кандидат від опозиційного об'єднання Сила в єдності. Обидва кандидати очолювали МЗС Грузії за часів Михайла Саакашвілі і є фаворитами виборів. Їх об'єднує відсутність симпатій до Росії і курс на зближення з Європейським Союзом і НАТО.

Чинний президент Грузії Георгій Маргвелашвілі не висував свою кандидатуру на другий термін. Не брала участі у виборах і лідер опозиційної партії Демократичний рух, колишня голова парламенту Ніно Бурджанадзе.

У 2017 році парламент країни затвердив нову конституцію, яка перетворила Грузію на парламентську республіку. Це означає, що на наступних виборах у 2024 році президента країни призначить виборча колегія, що складається зі 150 депутатів парламенту і 150 представників місцевої влади. Водночас його повноваження будуть значно скорочені.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: