fbpx
Сьогодні
Фото 21:41 27 Жов 2018

"Зробити видимими": у Польщі з'явилися постери з українськими заробітчанками

Українські художники в Польщі розклеїли постери із зображеннями трудових мігранток з України на тлі 200-гривненої купюри з Лесею Українкою.

На плакатах українки миють посуд, збирають ягоди, прибирають, працюють в магазинах. На тлі – 200-гривнева купюра із зображенням української поетеси та письменниці Лесі Українки. Поряд напис: «Я – українка».

Авторка ідеї Оксана Брюховецька пояснює, що статус та праця українських мігранток у Польщі має стати предметом дискусій. А такі плакати надають їм видимості.

У Польщі розклеїли постери з українськими заробітчанками

«Статус цих жінок та праця, яку вони виконують, мають стати предметом дискусії про сучасні форми капіталістичної економіки і гендерної політики. Плакати, розташовані в публічному просторі, надають цим жінкам видимості в символічному полі», – пише авторка

«Українка – так найчастіше називається трудова мігрантка у Польщі. Леся Українка – це псевдонім видатної поетеси, письменниці, перекладачки, яка на початку ХХ століття займалася популяризацією феміністичних та соціалістичних поглядів. Сьогодні ця складова її творчості маргіналізована – натомість Леся Українка вважається іконою української культури, а її портрет прикрашає 200-гривневу купюру. Саме ця купюра є тлом для серії плакатів із портретами українок, із чиєю працею пов'язані численні стереотипи на польському ринку праці», – пише Брюховецька.

У Польщі розклеїли постери з українськими заробітчанками

Громадяни України отримали близько 21% всіх посвідок на проживання, виданих в ЄС у 2017 році. Найбільше посвідок українцям видавала Польща – 88% від усіх дозволів на проживання.

Напередодні у Нацбанку повідомили, що у 2019 році трудова міграція українців припинить впливати на зростання рівня зарплат в Україні.

Також повідомляли, що у 2017 році українські заробітчани перерахували з Польщі суму, еквівалентну 4% ВВП України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: