fbpx
Сьогодні
12:20 26 Жов 2018

Анонімний фанат аніме з 4chan розв'язав математичну задачу, якій 25 років. Вчені тепер не знають, на кого посилатися

У математичному колі вчених виник конфуз через аноніма на форумі 4chan , який розв'язав 25-річну задачу, і вони тепер не знають як офіційно опублікувати це відкриття.

Американський математик Робін Х'юстон розповів, що вчені зараз обговорюють цей курйозний випадок.

За його словами, найкраще рішення відомої математичної проблеми зі сфери комбінаторики було опубліковано анонімом на популярному іміджборді 4chan. І тепер неясно, як на це рішення посилатися в офіційних роботах.

Сама задача – про найкоротші суперперестановки – відома вже 25 років.

Суперперестановка – це ряд з усіх можливих перестановок, кожна з яких зустрічається один раз. Найкоротша суперперестановка – максимально короткий ряд з таких перестановок.

Для визначення найкоротших суперперестановок є формула, але вона не працює для рядів, де більше п'яти цифр.

Історія з рішенням завдання почалася з обговорення на 4chan 17 вересня 2011 року, коли один з користувачів запитав: якщо хтось захоче подивитися 14 серій аніме "Меланхолія Харухі Судзумії" в будь-якому можливому порядку, яким буде мінімальна кількість серій, які потрібно подивитися?

Справа в тому, що у цього аніме – нелінійний сюжет, побудований на подорожі в часі, і серії можна дивитися в різному порядку. Завдання було назване ​​"Завдання Харухі" на честь головної героїні аніме.

Опис початкової задачі і рішення до сих пір доступні в мережі. Рішення вже перевірили інші вчені, а Джей Пентон з Університету Маркетті навіть опублікував більш формальну викладку, зрозумілішу вченим-математикам на кшталт нього.

Звертаючись до початкової теми на 4chan – анонім вирахував, що любителю аніме доведеться переглянути як мінімум 93 884 313 611 серій.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: