fbpx
Сьогодні
08:47 23 Жов 2018

Україна може отримати $8 млрд за новою програмою МВФ, це стримає курс гривні, - Аслунд

Нова програма від МВФ полегшить Україні доступ до фінансування обсягом 8 мільярдів доларів США, що дозволить утримати курс гривні наступного року.

Про це в інтерв'ю Української служби "Голосу Америки" розповів аналітик американського центру Atlantic Council Андерс Аслунд.

"Україна на тепер, ймовірно, отримає два мільярди доларів від МВФ, два мільярди доларів від ЄС та Світового банку, уряд України ймовірно розмістить єврооблігації ще на два мільярди доларів, також державні компанії, ймовірно, розмістять євробонди ще на два мільярди доларів, чи більше", – сказав він.

За його словами, цього має бути достатньо, щоб Україна утримувала достатньо стабільний обмінний курс наступного року.

Він також підкреслив, що програма МВФ дозволить врегулювати два основні фактори, що викликали занепокоєння спостерігачів – обмежені резерви центробанку та обмеженість бюджетних коштів.

"Резерви зростуть до біля 25 мільярдів доларів. Це буде достатнім на наступний рік для України, коли відбудуться вибори", – зауважив Аслунд.

Нова програма "стенд-бай" прийшла на заміну програмі розширеного фінансування EFF, обсяг якої було передбачено на рівні 17,5 мільярда доларів і яка мала закінчуватись в березні 2019 року. Нова програма розрахована до кінця року і це стане стабілізуючим фактором, на думку аналітика.

"З огляду на вибори, добре, що угода не закінчуватиметься в той же час, коли проводитимуться президентські вибори … Таким чином, той факт, що угода триватиме до кінця наступного року є стабілізуючим фактором", – наголосив аналітик.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: