fbpx
Сьогодні
09:32 22 Жов 2018

У Норвегії помер диверсант, який зірвав плани ІІІ Рейху створити ядерну зброю

У віці 99 років з життя пішов Йоахим Реннеберг, який був у складі групи диверсантів, що фактично зірвала плани нацистів створити ядерну зброю під час війни.

Про це повідомляє Reuters.

Реннеберг брав участь в операції зі знищення заводу, який виготовляв важку воду, або оксид дейтерію (D2O), – речовину, яка могло бути застосована для виробництва атомної бомби.

Реннебергу було 23 роки, коли в 1943 році його відібрали для участі в операції "Ганнерсайд", в ході якої учасники групи проникли на територію і знищили завод з виробництва важкої води компанії Norsk Hydro в норвезькому Веморке.

Це була друга спроба диверсантів знищити завод – перша група була захоплена і страчена, навіть не встигнувши проникнути на територію підприємства.

Реннеберг і його товариші спустилися на парашутах на засніжене плато, дісталися до території заводу на лижах, проникли всередину і підірвали будівлю, а потім кілька сотень кілометрів йшли від погоні по горах.

Йоахим Реннеберг народився в 1919 році в місті Олесунн, після окупації Норвегії німецькими військами в 1940 році втік до Великобританії, де пройшов вишкіл перед тим, як повернутися на батьківщину для участі в декількох військових операціях. Після закінчення війни працював радіожурналістом, а також виступав з лекціями.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: