fbpx
Сьогодні
22:53 22 Жов 2018

Туризм: на Волині відреставрують палац Радзивіллів

Резиденцію князів Радзивіллів, розташовану в селищі Олика Волинської області, планують відреставрувати й перетворити на туристичний об'єкт.

Про це повідомляє прес-служба Волинської ОДА.

"Питання перспективи використання замку не сьогоднішнє. У 1990-х роках була ідея змінити й перепрофілювати використання споруди, звільнити її від невластивої медичної функції та наділити новими – культурною, туристичною та освітньою, адже будівля є національною пам'яткою України", – зазначив головний архітектор області Микола Томчук.

палац Радзивіллів

На перепоні цьому стало розміщення в замку медичного закладу – психіатричної лікарні. Відтак, щоб розпочати реставраційні роботи, потрібно влаштувати пацієнтів та персонал лікарні деінде. У зв'язку з цим планують збудувати новий медзаклад. Попередньо місцем для його спорудження визначили територію на виїзді з селища загальною площею 15 гектарів. Попередня вартість будівництва закладу – 250 мільйонів гривень.

Що ж до реконструкції замку, то сума коштів, необхідних для проведення робіт, може коливатися у межах 400 мільйонів гривень. Причина проста – станом на сьогодні у споруді залишилися лише стіни, які пристосували під медичний заклад. Інтер'єр вкрай змінився. Свого ж часу тут були кабінети у китайському стилі, гобеленові зали, розкішні люстри. Саме про це свідчать фотографії минулих років, які збереглися й донині. Крім цього, біля входу до будівлі був дуже цікавий балкон в італійському стилі, який потрібно відновити, а також усі елементи втраченого декору.

палац Радзивіллів

За словами Миколи Томчука, реконструкція історичної пам'ятки займе близько п'яти років. Будівництво ж лікарні за умови наявності фінансування та сприяння від усіх гілок влади області може зайняти набагато менше.

Палац Радзивіллів – перший на території сучасної України прямокутний замок бастіонного типу розміром 100 на 120 метрів. За переказами, в ньому налічувалося 365 кімнат. Чим тільки не слугував від моменту початку будівництва у 1565 році замок-палац в Олиці: оборонною спорудою, резиденцією королів та єпископів, які недаремно називали його українським Версалем, короткотерміновим місцем проживання після нападу фашистів на Польщу тодішнього глави сусідньої держави Ігнація Мосцицького. Зі здобуттям Україною незалежності він міг стати резиденцією українських президентів. Однак і донині тут розміщена психіатрична лікарня, яку радянська влада облаштувала у будівлі ще в 50-х роках минулого століття.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: