fbpx
Сьогодні
15:31 20 Жов 2018

На Закарпатті з'явилися білборди з написом "Зупинимо сепаратистів" та фото лідерів угорської меншини

Вночі у Закарпатській області з'явилися білборди із надписом "Зупинимо сепаратистів", на яких зображені фото лідерів угорської меншини.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив заступник голови Закарпатської ОДА Ярослав Галас.

"Ці білборди розвісили очевидно вночі, це явна провокація. І почерк дуже схожий на ті провокації, що вже виникали на Закарпатті із розкручуванням "угорської теми" – коли два роки тому по області з'явилися стели із угорськими написами. Відтак, ми вбачаємо у цій акції дії російських спецслужб, ймовірно, замовлення виконували місцеві жителі, білборди вони наклеювали без будь-яких попередніх домовленостей із власниками рекламних площ", – сказав Галас.

За словами Галаса, наразі правоохоронці працюють над тим, аби знайти, хто розклеїв зображення на щитах.

Очільник Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль назвав борди "примітивною провокацією російських спецслужб".

"Методи і стиль виконання вказують на те, що це чергова примітивна спецоперація ФСБ, яка вже кілька років намагається розсварити на Закарпатті українців і угорців," – сказав Москаль.

За його словами, минулоріч у квітні невідомі також встановили стели з написами угорською мовою. Москаль упевнений, що це ті самі люди, оскільки на обох бордах, минулого і цього року, є калька з російської мови. Замість "зупинимо", на його думку, слід писати "зупинімо" в кличній формі.

За неофіційною інформацією, по всій області нараховано понад два десятки таких бордів. На них зображені Василь Брензович, лідер угорської партії КМКС, Йосип Борто, заступник голови Закрапатської облради, та Ілдика Орос, ректор угорського інституту імені Ракоці в Береговому.

Журналістка Тетяна Вашаргелі, яка вранці помітила провокативний білборд при в'їзді до Ужгорода в селі Минай, розповіла, що зателефонувала в місцеву сільраду. Там запевнили, що працюють над демонтажем і за півгодини білборд уже не висів.

Минулого тижня міністр закордонних справ Павло Клімкін застерігав закарпатських угорців від можливих провокацій із боку російських спецслужб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: