fbpx
Сьогодні
22:28 19 Жов 2018

Вчені дізнались, що в Сонячній системі існувала "алмазна планета"

Вчені дослідили мінерали у складі метеоритів, що впали на Землю в 2008 році, та припустили, що колись у молодій Сонячній системі існувала планета з надрами із алмазних кристалів.

Дослідження опубліковане в журналі Nature.

Вчені вважають, що 4,5 мільярди років тому, коли Сонячна система тільки формувалася, в ній утворювалося безліч протопланет, які постійно зтикалася одне з одним, або знищуючись, або ж зростаючи при цьому.Саме з фрагментів протопланет утворилися багаті вуглецем астероїди, які й досі обертаються навколо Сонця.

Новий аналіз складу уламків одного з таких астероїдів з 2008 року вказав на те, що він був уламком однієї з втрачених планет Сонячної системи.

алмазна планета

Метеорити Алмахата Сітта пролетіли над Нубійською пустелею в Африці десять років тому. Усередині збережених уламків виявили кристали алмазу діаметром до 100 мкм.

Існує кілька гіпотез, що пояснюють походження алмазів в астероїдах. Згідно з першою, невеликі алмази утворюються при зіткненні великих, планетоподобних твердих тіл, але вони зазвичай у 100 разів менші за виявлені вченими.

алмазна планета

Друга гіпотеза пояснює походження космічних алмазів конденсацією вуглецю в хмарах міжпланетного газу і пилу – але такі кристали повинні бути ще меншими.

Науковці, які вивчали алмази нубійських метеоритів запропонували інше пояснення: вони вважають, що ці кристали виросли в надрах протопланети до того, як вона зіткнулася з іншим небесним тілом.

За іншими мінералами, що входять до складу метеоритів, вчені оцінили розмір "алмазної" протопланети. Щоб створити тиск, необхідний для формування сульфідних кристалів, протопланета повинна була бути не меншою за Меркурій чи Марс.

алмазна планета

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: