fbpx
Сьогодні
Фото 11:51 19 Жов 2018

Киянам набридло, що влада не ремонтує дорогу: вони зібрали 97 тисяч грн і зробили це самі

Група жителів Вишневого, Гатного, Софіївської Борщагівки вирішили самі скинутися на ремонт дороги, яку влада понад рік обіцяла відремонтувати.

Про це передає Ain.ua.

У Facebook-групах місцеві жителі давно обговорювали ремонт доріг на вулиці Чабанівська і Теремківська.

Дороги знаходяться в межах міста, але фактично розташовані на виїзді, по шляху до вказаних населених пунктів.

"За рік зрушень по ремонту не було, а ями тільки збільшилися", – розповідає місцевий житель та ініціатор збору коштів на ремонт доріг Микола Косенко.

Незважаючи на те, що дороги невеликі, вони – досить завантажені, особливо в години пік.

Спочатку він планував зібрати хоча б трохи грошей, щоб закрити найбільші ями. Перша мета була такою: зібрати за пару днів близько 16 000 грн.

Микола повідомив сусідам про свій план, написав про це в Facebook-групи жителів місцевих районів, підготував невелику коробку з прорізом для грошей і оголошення на А4, і о 7:00 ранку почав збирати гроші у дороги.

Перший водій, який захотів підтримати ініціативу гривнею, зупинився вже через хвилину.

За перший день вдалося таким чином зібрати 5950 грн, на другий день почали надходити гроші і на карту (її реквізити Микола вказував в кожному пості). Процес перерахунку грошей Микола знімав на камеру і викладав в Facebook-групи, там же влаштовував вибір і обговорення підрядників.

На наступний день ще за дві години зібрав 6750 грн. Менш, ніж за два дні сума офлайн і онлайн-зборів перевищила 16 000 грн.

"Зібрали вже 20 000 грн, зустрілися з підрядником, оцінили масштаб робіт. Я розібрався, як виглядає процес ямкового ремонту, написав розширений пост в групи: мовляв, є такий варіант – дешевше, і є дорожче, але краще, в результаті вирішили ще дозбирати грошей ", – розповідає він.

За 2,5 дня сума досягла вже 47 000 грн.

"У п'ятницю ввечері, 5 жовтня ми вже отримали рівну дорогу без ям за вулицею Чабанівська", – говорить він.

Коли в цей день підрядник займався ремонтом, ще кілька водіїв зупинилося і запропонувало відремонтувати вулицю Жулянську (це паралельна вулиця, зараз називається Теремківська).

Микола озвучив цю пропозицію в Viber-чатах і продовжив збір денег. Всього за кампанію було зібрано близько 97 000 грн, при цьому близько 20% – це офлайн-збори, 80% – онлайн.

Мінімальна сума, яку мешканці давали на дорогу – 1 грн, максимальна – платіж на карту в розмірі 3000 грн, а в середньому давали по 100-200 грн.

З місцевою владою ремонт доріг не погоджували, але ініціатор такої громадської краудфандингової кампанії не бачить в цьому проблеми, адже це місцева громада скинулася на ремонт дороги і виконала його. Всього в кампанії взяло участь приблизно 400-500 осіб.

Було

Відремонтували дорогу Відремонтували дорогу

Стало 

Відремонтували дорогу Відремонтували дорогу

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: