fbpx
Сьогодні
13:11 15 Жов 2018

Томос про автокефалію може стати приводом для нового вторгнення Путіна в Україну, - Financial Times

Росія може розпочати нове вторгнення в Україну через надання українській церкві автокефалії.

Про це пише у редакторській статті видання Financial Times.

Після трьох днів роботи Священного синоду Вселенського патріархату Константинополя духовний православний лідер патріарх Варфоломій ухвалив історичне рішення: він пообіцяв надати автокефалію українській православній церкві (УПЦ).

У відповідь РПЦ заявила, що може порвати стосунки з Константинополем, що потенційно загрожує розколом, який можна порівняти за масштабом з подіями 1054 року, коли подібне сталося між православною і католицькою церквами.

Та подія отримала назву "велика схизма" (від грецького σχίσμα – розкол) і посприяла відокремлення католиків від православних.

Як відзначає у редакційній статті Financial Times, цей розкол між Україною і Росією має не тільки релігійний, але й геополітичний характер.

"Він зводить нанівець спроби Москви утримати Київ у своїй політичній орбіті і відновити свій вплив на пострадянському просторі.  Він також завдає удару по концепції "Русского мира", який, за задумом Володимира Путіна, мав би включати братські народи України та Білорусі, що частково пов'язані православ'ям", – пише видання.

Хоча патріарх московський і отримав право висвячувати патріарха київського ще в 1686 році, газета нагадує, що в 1990-ті роки, після розпаду СРСР, українська православна церква київського патріархату відокремилася від Москви.

А після 2014 року, коли РПЦ відмовилася затаврувати кровопролиття на сході України, лави УПЦ, що відкололася, помітно поповнилися.

"Тепер, якщо в листопаді Варфоломій, як очікується, надасть УПЦ автокефалію, це додасть новий імпульс прихильникам української незалежності", – пише видання.

"У Києві та на Заході побоюються, що Кремль може застосувати військову силу, щоб взяти під свій захист церкви, що залишилися вірними московському патріархату, і перешкодити їхньому переходу під юрисдикцію київського патріархату. Потенційно такі дії можуть загрожувати новим кровопролиттям", – додає видання.

Там нагадали, що популярність Путіна різко зросла після анексії Криму і слабкість російської економіки може підштовхнути кремлівських стратегів до схожого маневру.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: