fbpx
Сьогодні
14:16 13 Жов 2018

КСУ заборонив Мінфіну збирати персональні дані для соцвиплат

Конституційний Суд України визнав неконституційним збір Міністерством фінансів персональних даних громадян для здійснення соціальних виплат.

Про це у п'ятницю, 12 жовтня, повідомила прес-служба КСУ у своєму Facebook.

Як зазначається, Конституційний Суд України ухвалив відповідне рішення у справі за конституційним поданням Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової щодо конституційності окремих положень абзацу першого пункту 40 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України.

"Конституційний Суд України вважає, що повноваження Міністерства на безоплатне отримання інформації, що містить персональні дані, є дискреційними, а тому вкрай необхідно, щоб оспорювані положення Кодексу, які є підставою для здійснення відповідних повноважень Міністерством, узгоджувалися з конституційним принципом верховенства права, зокрема такими його елементами, як юридична визначеність та заборона свавілля", – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що КСУ дійшов висновку, що втручання у конституційне право особи на приватне і сімейне життя вважатиметься законним у разі наявності підстав в національному законі, а також за умови, що такий закон відповідатиме конституційному принципу верховенства права.

За змістом Кодексу, окремі положення якого визнані неконституційними, під час моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соцвиплат Міністерство має право на безоплатне отримання інформації, що містить персональні дані, та на доступ до реєстрів та банків даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування.

Отже, наведене дає Конституційному Суду України підстави стверджувати, що окремі положення абзацу першого пункту 40 розділу VІ "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу щодо права Міністерства отримувати інформацію, що містить персональні дані, суперечать частині першій статті 8, частині другій статті 32 Конституції України.

Вказані положення втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України цього рішення.

Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Конституційний Суд України визнав такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), окремі положення…

Posted by Конституційний Суд України – офіційна сторінка on Friday, October 12, 2018

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: