fbpx
Сьогодні
21:01 11 Жов 2018

Як розвивається громадянське суспільство: презентовано Індекс сталості ОГС

10 жовтня у Києві відбулась презентація Індексу сталості організацій громадянського суспільства у Центральній та Східній Європі та Євразії – 2017.

Згідно дослідження, п'ять країн – Азербайджан, Угорщина, Латвія, Польща та Румунія – показали загальне зниження сталості, в той час як шість країн – Албанія, Вірменія, Молдова, Росія, Словенія та Україна – демонструють покращення ситуації у секторі ОГС.

 За результатами оцінки, у 2017 році організації громадянського суспільства України покращили показники Індексу з 3.3 балів, до 3.2 балів.

Найсильнішою стороною українського громадянського суспільства залишається здатність до адвокації – цей показник утримався на рівні 2.1 пункта; найслабшою – фінансова стійкість (4.2 пункта).

Покращення відбулось за напрямками «Організаційна спроможність» та «Секторальна інфраструктура». В той же час відбулось погіршення ситуації за параметром "Правове середовище".

В громадських і благодійних організації за останні роки суттєво покращилось розуміння важливості організаційного розвитку, вони почали вкладати зусилля в покращення своїх політик і процедур, розробці стратегічних планів та системи управління організації.

Володимир Шейгус, експерт дослідження з питань організаційного розвитку

Ключовим недоліком 2017 року стало запровадження е-декларування антикорупційних активістів та законопроекти щодо надмірної звітності громадських організацій, які були зареєстровані Президентом України. Вони переважили позитивні зміни з інших напрямків.

Максим Лациба, експерт дослідження з питань правового середовища для ОГС

Звуження правового поля для організацій громадянського суспільства у 2017 році було характерним для багатьох країн регіону оцінки. Так, погіршення параметрів сталості ОГС відбулось в Азербайджані, Угорщині, Латвії, Польщі та Румунії.

Марія Гелетій, керівниця проведення дослідження в Україні

Довідка. Індекс сталості ОГС – це міжнародне дослідження, яке проводиться з 1998 року в 71 країні світу, за фінансової підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID).

В ході проведення дослідження група експертів оцінює сталість ОГС за такими параметрами: Правове середовище, Організаційна спроможність, Фінансова стійкість, Адвокація, Надання послуг, Секторальна інфраструктура та Публічний імідж. Шкала оцінки починається від 7 балів, що є найгіршим показником, і закінчується 1 балом, що є найкращим показником, і діленням на десяті.

Дослідження Індексу сталості розвитку ОГС для України провів Український незалежний центр політичних досліджень з FНІ 360.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: