fbpx
Сьогодні
12:26 05 Жов 2018

Нобелівська премію миру дісталася хірургу з Конго та колишній ув'язненій "ІД"

Нобелівський комітет присудив премію миру за 2018 рік хірургу Денису Муквеге та колишній ув'язненій ісламістів Наді Мурад.

Про це повідомляє норвезький нобелівський комітет.

Хірург Денис Муквеге з Демократичної республіки Конго був в списку претендентів на отримання нагороди протягом десяти років. Муквеге неодноразово засуджував безкарність за випадки масових зґвалтувань і критикував конголезький уряд і інші країни за недостатні зусилля щодо недопущення сексуального насильства по відношенню до жінок у військових конфліктах.

А от інша лауреатка Наді Мурад була полонянкою у терористів "Ісламської держави", яка згодом стала правозахисницею і сконцентрувалася на боротьбі з сексуальним насильством як інструментом війни.

В 2018 році на премію миру претендували 217 осіб і 112 організацій.

Минулого року володарем Нобелівської премії миру стала Міжнародна кампанія зі знищення ядерної зброї (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN).

У 2016 році нагороду отримав колумбійський президент Хуан Мануель Сантос, який підписав мирний договір, який поклав кінець громадянській війні, що тривала більше 50 років.

У ХХI столітті лауреатами Нобелівської премії миру ставали Європейський Союз (в 2012 році), президент США Барак Обама (в 2009 році), віце-президент США Ел Гор (в 2007 році) і американський політик, творець центру свого імені Джиммі Картер (у 2002 році). У 1990 році нагороду отримав перший і єдиний президент СРСР Михайло Горбачов.

Премія миру, згідно з останньою волею Альфреда Нобеля, на відміну від інших нагород, заснованих за його заповітом, присвоюється не в Стокгольмі, а в Осло. Вчений зазначив, що рішення про присудження премії повинен приймати комітет з п'яти осіб, який призначає парламент Норвегії.

Члени комітету за традицією – це в основному норвезькі політики і колишні лідери партій, які відійшли від діяльності.

Церемонія нагородження лауреатів за традицією пройде в Стокгольмі 10 грудня, в день смерті засновника Нобелівських премій – шведського підприємця і винахідника Альфреда Нобеля (1833-1896). Нагороду вченим вручить король Швеції Карл XVI Густав.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: