fbpx
Сьогодні
10:26 04 Жов 2018

Закон про "єдине вікно" на митниці набув чинності

Фото: З відкритих джерел

Закон №7010 про внесення змін до Митного кодексу та деяких інших законодавчих актів щодо запровадження механізму "єдиного вікна" та оптимізації переміщення товарів на митниці набув чинності.

Про це йдеться на офіційному сайті Верховної Ради.

Відповідний законопроект українські парламентаріі схвалили ще 5 липня цього року.

Як пояснила народний депутат Тетяна Острікова, закон передбачає подачу до митного оформлення дозвільних документів в електронній формі. Це стосується всіх видів контролю, які сьогодні проходять товари при переміщенні через митний кордон.

"Це і фітосанітари, і ветеринари, і екологи, і радіологи – всі інші контролери. Якщо вони видали документ, то повинні його в електронній формі помістити у відповідну інформаційну систему, яка адмініструється органами доходів і зборів", – наголосила вона.

Зі свого боку, органи доходів і зборів не зможуть вимагати від декларанта дозвільних документів у паперовому вигляді, якщо відповідно до закону вони мають бути у системі "єдине вікно".

На митниці більше не буде радіологічного контролю, який раніше проводили екологи. Представників екологічної служби будуть викликати, тільки якщо мобільні пристрої прикордонників покажуть перевищення радіаційного фону.

Тепер на митниці залишаться тільки митники і прикордонники. Вони будуть попередньо оглядати товари і за дві години прийматимуть рішення, чи пропустити їх, чи викликати профільних експертів.

У разі виклику експерти мають прибути негайно та також за дві години ухвалити рішення, пускати товар, заборонити пропуск чи призначити інспектування/взяття проб/додаткову обробку.

Дані про будь-які прийняті щодо товару рішення вносяться до інформаційної системи "єдине вікно".

Відповідно до закону, автоматизована система управління ризиками (АСАУР) є складовою частиною єдиної автоматизованої інформаційної системи органів доходів і зборів. Це має унеможливити неконтрольованість та різні підходи до визначення митної вартості товарів.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: