fbpx
Сьогодні
16:07 04 Жов 2018

Еко-рішення: у Хмельницькому створили кластер для розвитку "зеленої" енергетики

Влада, промисловці, підприємці та громадські діячі Хмельницької області створили енергетичний кластер для збереження природи та розвитку відновлювальної енергетики.

Відповідний меморандум було підписано 26 вересня в облдержадміністрації, передає adm-km.gov.ua.

Ініціатором підписання угоди виступила громадська організація 350.org, яка є українською гілкою всесвітнього руху 350.org за подолання кліматичної кризи.

«Обласна влада вважає розвиток альтернативної енергетики одним із найголовніших пріоритетів, – зазначив радник голови облдержадміністрації Олександр Нагурний. – До того ж цьогоріч в Україні запрацював Фонд енергоефективності – зараз формується його управлінська структура, направлено 100 млн грн для початку його роботи – за розрахунками Мінрегіону, у 2019 році новостворена структура закумулює понад 1,5 млрд грн, які будуть направлені на заходи з енергозбереження та енергоефективності, «теплі кредити» і наша область не повинна відставати».

Наразі Хмельниччина вже досягла певних результатів у сфері відновлюваної енергетики. Так, у I півріччі з відновлювальних джерел енергії було вироблено 40,8 млн кВт-год електроенергії, з яких 8,1 млн кВт-год – малими гідроелектростанціями; 17 млн кВт-год – сонячними електростанціями; 15,7 млн кВт-год – біогазовими установками.

В області діє 29 малих ГЕС та 12 СЕС загальною потужністю 35 МВт: за січень-вересень введено в експлуатацію 5 СЕС загальною потужністю 12 МВт(сума інвестицій близько 12 млн дол).

Всього до кінця 2018 року планується введення в експлуатацію 12 СЕС загальною потужністю понад 50 МВт. Сума інвестицій складе до 50 млн дол. Зокрема, планується встановлення СЕС потужністю 2,8 МВт у Віньковецькому районі, СЕС потужністю 10 МВт у Городоцькому районі, ІІ черги СЕС потужністю 10 МВт у Дунаєвецькому районі, двох СЕС загальною потужністю 20МВт у Кам'янець-Подільському районі, двох СЕС загальною потужністю 6,5 МВт у Летичівському районі, двох СЕС загальною потужністю 4,5 МВт у Новоушицькому районі, СЕС потужністю 9 МВт у Старосинявському районі, двох СЕС загальною потужністю 15 МВт у Чемеровецькому районі.

Також до кінця року планується введення в дію II черги Теофіпольської ТЕС потужністю 10,5 МВт. Загальна вартість проекту близько 1 млрд грн.

На додачу, за січень-серпень на заходи з енергозбереження та енергоефективості жителям Хмельницької області видано 844 кредити на загальну суму 28,3 млн гривень.

З обласного та місцевих бюджетів на енергоефеективність на 2018 рік заплановано 94 млн. грн. На 1 вересня профінансовано 58,7 млн грн.

Сьогодні в області активно проводиться термомодернізація: замінюються котли на більш сучасні та економні, утеплюються будівлі, йде реконструкція мереж вуличного освітлення із заміною ламп на економні світлодіодні, утеплюються підлоги, впроваджується енергомоніторинг.

На Хмельниччині скоротилося споживання газу у порівнянні з січнем-серпнем 2017 року на 24,7 млн м куб. або 9,1% (у 2017р. на 5,4%). Зараз у області працює 154 котельні на альтернативних видах палива, що становить 18% від загальної кількості всіх котелень.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: